SAUTĒTĀ LIELLOPU GAĻA
- 500 g gaļas
- 2 sīpoli
- 1 glāze sarkanvīna
- 1 tējkarote bārbeles ogu
- 3 ēdamkarotes miltu
- 3 ēdamkarotes augu eļļas vai tauku
- glāze buljona
- 1 ēdamkarote tomātu pastas
- pipari, sāls
Paturiet gaļu marinādē 1-4 dienas. Lai sagatavotu marinādi, Jums nepieciešams sajaukt vīnu ar sagrūstām bārbeles ogām, smalki sagrieztiem sīpoliem, sāli un pipariem. Izņemot gaļu no marinādes, ļaujiet tai apžūt, pēc tam apvārstiet miltos un apcepiet taukos līdz veidojas sārta garoziņa. Aplejiet gaļu ar buljonu un daļu marinādes un sautējiet emaljētā traukā līdz gatavībai. Mērcei, kas iegūta, sautējot gaļu, pievienojiet tomātu pastu vai aso mērci.
KRIEVU CEPETIS
- 650 g liellopu gaļas
- 1,5 kg kartupeļu
- 4 ēdamkarotes sviesta
- 2 sīpoli
- 3/4 glāzes buljona
- 100 g skābā krējuma
- 100 g sausā sarkanvīna
- pētersīļa un diļļu zaļumi
- sāls, garšvielas
Notīrītus kartupeļus sagrieziet kubiciņos un nedaudz apcepiet sviestā. Sīpolus sagrieziet gredzenos un apcepiet sviestā līdz zeltainai krāsai. Liellopu gaļu, kas sagriezta nelielos gabalos, nedaudz apcepiet sviestā no abām pusēm. Māla, čuguna podiņā vai kastrolī ielieciet gaļu, kartupeļus, virsū uzlieciet sīpolus, apkaisiet ar sāli, pipariem, pielieciet lauru lapas un ielejiet buljonu. Nolieciet tvertni ar gaļu un garšvielām cepeškrāsnī un sautējiet 30 minūšu garumā. 10 minūtes pirms gatavības, pievienojiet cepetim sauso sarkanvīnu. Pirms pasniegšanas ēdienu aplejiet ar skābo krējumu un apkaisiet ar smalki sagrieztiem pētersīļa un diļļu zaļumiem.
LIELLOPU GAĻA BURGUNDIEŠU GAUMĒ
- 1 kg gaļas
- 2 sīpoli
- 2 burkāni
- 200 g svaigo sēņu
- 1 ķiploku daiviņa
- 2 šķēles (pa 50 g) cūku speķa
- 1,5 glāzes sausā sarkanvīna
- 1/3 glāzes konjaka
- 2 ēdamkarotes augu eļļas
- 2 tējkarotes sāls
- 1/4 tējkarotes maltu melno piparu
Gaļu sagrieziet gabalos, ierīvējiet to ar sāli un pipariem. Burkānus un sīpolus smalki sagrieziet. Ielejiet kastrolī olīveļļu un ielieciet tajā pusi no speķa porcijas. Izlieciet burkānus, bet virsū – gaļas slāni. Uz gaļas izlieciet sīpolu un sēņu slāni. Pieberiet sāli un piparus. Pēc tam izlieciet otro gaļas slāni, tam virsū – otro sīpolu un sēņu slānu un, visbeidzot, trešo gaļas slāni. Gaļu noklājiet ar plānām speķa šķēlītēm. Aplejiet ar vīnu un konjaku un pielieciet piparus. Nolieciet iepriekš sasildītā cepeškrāsnī uz 30-40 minūtēm un atstājiet tajā līdz gaļa paliks mīksta.
UZKODA „JŪRAS”
- 1 mazsālītā siļķe
- 3 ēdamkarotes etiķa
- 1 ēdamkarote vīna
- 2 kartupeļi
- 2 ēdamkarotes augu eļļas
- sāls, cukurs, pipari, garšvielas pēc garšas
- tomāti, zaļie sīpoli
- sālītās sēnes
- ola
Nogrieziet siļķes galvu un asti, izņemiet iekšas un noņemiet ādiņu. Atdaliet gaļu no asakām, sagrieziet smalkos gabaliņos. Sagatavoto siļķi ielieciet siļķu traukā. Sagrieziet tomātus, sēnes, olu, sīpolus, vārītus kartupeļus un aplieciet apkārt siļķei, aplejiet ar augu eļļu.
ZIVJU ĒDIENS „VĪRIEŠA SAPNIS” 300 g zivju filejas
- 100 g vīna
- 2 burkāni
- 2 ziemas sīpoli
- 3 ēdamkarotes augu eļļas
- 150 g tomātu biezeņa
- 50 g etiķa
- 150 g gaļas buljona
- sāls, cukurs, pipari pēc garšas
- milti, zaļumi
Iepriekš sagatavotās zivis apkaisiet ar sāli un pipariem, apvārtiet miltos, apcepiet augu eļļā.
Sagatavojiet marinādi: burkānus, zaļumus un sīpolus sagrieziet un nedaudz apcepiet. Pievienojiet tomātu biezeni un garšvielas, noklājiet ar vāku, sautējiet kastrolī 15 minūtes. Pēc tam ielejiet kastrolī etiķi, vīnu, buljonu un uzvāriet uz lēnā uguns, pielieciet sāli un cukuru, atdzesējiet. Aplejiet zivis ar marinādi un vāriet tvaiku katlā.