Vīna receptes no „Mājas Alus”

Vīnu un medus dzērienu receptes

Jūsu priekšā ir 43 pārbaudītās receptes vīna pagatavošanai no: svaigiem, aromātiskiem augļiem, citrusaugļiem, žāvētiem augļiem, graudaugiem. Īsās receptēs Jūs atradīsiet padomus, kas attiecas uz sulu pagatavošanu, vīna fermentācijas procesu un glabāšanas nosacījumiem. Papildus tiek piedāvātas dažas receptes medus dzērienu, aromātisko un dzirkstošo vīnu pagatavošanai. Vīna ražošanai Jums noderēs arī pamatinformācija, kas ir izklāstīta iepriekšējās nodaļās. Nepieciešamības gadījumā vērsieties pie tām.

Receptēs sniegtās augļu, cukura un citu sastāvdaļu proporcijas ir domātas 10 litru vīna pagatavošanai!

 Pussaldais ābolu vīns

Sasmalcināt nenomizotus ābolus, iebērt masu baltā plastikāta spainītī, ieliet 1 l karstā ūdens, atdzesēt, pievienot „Pektopolu”. Iegūto masu samaisīt un atstāt uz dažiem desmitiem stundu, apliekot ar vāku. Pēc tam izspiest sulu, ieliet balonā, pievienot cukura sīrupu, kas satur 1 kg cukura, ieraugu, citronskābi. Maisījumu bagātināt ar raugu, balonu aizvērt ar korķi un rūgšanas caurulīti. Atlikušo cukuru (0,7 kg) pievienot pēc 6 dienām. Ūdens kopējam daudzumam jābūt 2,5 l. Pēc rūgšanas beigām (pēc 6 nedēļām) noliet vīnu, pakļaut nākamajai rūgšanai. Atstāt uz laiku no 3 līdz 6 mēnešiem.

Saldais ābolu vīns

  •     10 kg ābolu (7 l sulas),
  •     2 kg cukura,
  •     5 g ierauga,
  •     7 g citronskābes,
  •     2 l ūdens,
  •     2 ml „Pektopola”,
  •     raugs  FERMIVIN, FERMIVIN PDM

Sasmalcināt nenomizotus ābolus, iebērt masu baltā plastikāta spainītī, ieliet 1 l karstā ūdens, atdzesēt, pievienot „Pektopolu”. Iegūto masu samaisīt un atstāt uz dažiem desmitiem stundu, apliekot ar vāku. Pēc tam izspiest sulu, ieliet balonā, pievienot cukura sīrupu, kas satur 1 kg cukura, ieraugu, citronskābi. Maisījumu bagātināt ar raugu, balonu aizvērt ar korķi ar rūgšanas caurulīti. Atlikušo cukuru (1 kg) pievienot pa daļām – 5. un 9. rūgšanas dienās. Pēc rūgšanas beigām (pēc 8 nedēļām) noliet vīnu, pakļaut nākamajai rūgšanai. Vīns ir gatavs lietošanai pēc pusgada.

Vīns no āboliem un apelsīniem

  •     5,5 kg ābolu (3,8 l sulas),
  •     4 kg apelsīnu (3 l sulas),
  •     1,2 kg cukura,
  •      5 g ierauga,
  •      4 g citronskābes,
  •      2,5 l ūdens,
  •      2 ml „Pektopola”,
  •      universālais vīna raugs.

Sasmalcināt nenomizotus ābolus, iebērt masu baltā plastikāta spainītī, ieliet 1 l karstā ūdens, atdzesēt, pievienot „Pektopolu”, samaisīt un atstāt uz dažiem desmitiem stundu, apliekot ar vāku. Ar sulu spiedi izspiest apelsīnu sulu. Balonā ielietajām sulām pievienot cukura sīrupu, ūdeni, citronskābi un ieraugu. Maisījumam pievienot iepriekš pagatavotu rauga piedevu. Maisījumu bagātināt ar raugu, balonu aizvērt ar korķi ar rūgšanas caurulīti. Pēc rūgšanas beigām (pēc 6 nedēļām) noliet vīnu, pēc garšas pievienot cukuru un pakļaut nākamajai rūgšanai. Pēc 3 mēnešus ilgas ievilkšanās, vīns ir gatavs lietošanai.

Pussaldais (rozā) vīns no āboliem un jāņogām

  •     2,3 kg sarkanu jāņogu (1,6 l sulas),
  •     8 kg ābolu (5 l sulas),
  •     1,6 kg cukura,
  •     5 g ierauga,
  •     2,5 l ūdens,
  •     2 ml „Pektopola”,
  •     raugs FERMIVIN,  FERMIVIN PDM, FERMIVIN VR5

Sasmalcināt nenomizotus ābolus, jāņogas nedaudz pamīcīt, visu iebērt baltā plastikāta spainītī, ieliet 1 l karstā ūdens, atdzesēt, pievienot „Pektopolu”, samaisīt un atstāt maisījumu uz dažiem desmitiem stundu, apliekot ar vāku. Izspiest no augļiem sulu. Sulu ieliet balonā, pievienot cukura sīrupu, kas pagatavots no 1 kg cukura, ieraugu un rauga piedevu (pagatavotu 2 dienas iepriekš). Balonu aizvērt ar plastikāta korķi ar rūgšanas caurulīti. Pēc 5 rūgšanas dienām pievienot 0,6 kg cukura. Pēc 5- 6 nedēļām noliet vīnu, pēc garšas pievienot cukuru un pakļaut atkārtotai rūgšanai. Pēc pusgada vīns ir gatavs lietošanai.

Saldais vīns no āboliem un ērkšķogām

  •     4,5 kg ērkšķogu (2,7 l sulas),
  •     4,5 kg ābolu (3 l sulas),
  •     2,2 kg cukura,
  •     5 g ierauga,
  •     raugs FERMIVIN, FERMIVIN PDM universālais.

Sasmalcināt nenomizotus ābolus, ērkšķogas nedaudz pamīcīt, visu iebērt baltā plastikāta spainītī, ieliet 1 l karstā ūdens, atdzesēt, pievienot „Pektopolu”, samaisīt un atstāt maisījumu uz dažiem desmitiem stundu, apliekot ar vāku. Izspiest no augļiem sulu. Sulu ieliet balonā, pievienot cukura sīrupu no 1 kg cukura, ieraugu. Maisījumu bagātināt ar rauga piedevu (pagatavotu 2 dienas iepriekš), balonu aizvērt ar plastikāta korķi ar rūgšanas caurulīti. Atlikušo cukuru pievienot pa daļām (pēc 5 un 9 rūgšanas dienām). Ūdens kopējam daudzumam jābūt 3 l. Pēc 5 – 6 rūgšanas nedēļām noliet vīnu, pēc garšas pievienot cukuru un pakļaut atkārtotai rūgšanai. Atstāt ievilkties uz 6 mēnešiem.

Ābolu-bumbieru vīns

  •    5,5 kg bumbieru,
  •    3 kg skābu ābolu,
  •    4 l ūdens,
  •     2,5 kg cukura,
  •     5 g citronskābes,
  •     2 ml „Pektopola”,
  •     raugs FERMIVIN, FERMIVIN PDM universālais.

Sasmalcināt nenomizotus ābolus un bumbieres, ērkšķogas nedaudz pamīcīt, visu iebērt baltā plastikāta spainītī, ieliet 1 l karstā ūdens, atdzesēt, pievienot „Pektopolu”, samaisīt un atstāt maisījumu uz dažiem desmitiem stundu, apliekot ar vāku. Izspiest no augļiem sulu, ieliet balonā, pievienot 1,5 kg cukura, ieraugu un citronskābi. Maisījumu bagātināt ar vīna raugu. Balonu aizvērt ar plastikāta korķi ar rūgšanas caurulīti. 1 kg cukura pievienot pa daļām (pēc 5 un 9 rūgšanas dienām). Pēc rūgšanas beigām (pēc 8 nedēļām) noliet vīnu un pakļaut atkārtotai rūgšanai. Pēc pusgada ilgas rūgšanas vīns ir gatavs lietošanai.

Stiprais aveņu vīns

  •     9 kg aveņu (6 l sulas),
  •     2,3 kg cukura,
  •     5 g ierauga,
  •     2,7 l ūdens,
  •     1 ml „Pektopola”,
  •     raugs FERMIVIN,  FERMIVIN PDM universālais.

Šāda vīna pagatavošanai būs vajadzīgi saldi augļi. Izņemt sēkliņas un rūpīgi nomazgāt ogas, pagatavot aveņu biezeņi, izlikt to baltā plastikāta spainītī, pievienot 1 ml „Pektopola”, atstāt uz 1 diennakti, aplikt ar vāku. Izspiest sulu. Sulu ieliet balonā, pievienot cukura sīrupu no 1 kg cukura, ieraugu un rauga piedevu (pagatavotu 2 dienas iepriekš). Balonu aizvērt ar plastikāta korķi ar rūgšanas caurulīti. 1 kg cukura pievienot pa daļām (pēc 5 un 9 rūgšanas dienām). Ūdens kopējam daudzumam jābūt 2,1 l. Aveņu sula ātri rūgst. Pēc 4-5 nedēļām noliet vīnu, pēc garšas pievienot cukuru, pakļaut atkārtotai rūgšanai. Atstāt ievilkties uz 18 mēnešiem.

Zemeņu vīns

  •     8,5 kg nogatavojušos zemeņu (6 l sulas),
  •     1,3 kg cukura,
  •     2-3 citronu,
  •     5 g ierauga,
  •     1 ml „Pektopola”,
  •     raugs FERMIVIN, FERMIVIN PDM universālais,
  •     1 krūze stipras tējas.

Nomazgāt augļus, izņemt sēkliņas, nedaudz pamīcīt ogas, iebērt masu balonā vai rūgšanas traukā. Pievienot sulu un citrona miziņu, ieliet krūzi tējas. Pārliet maisījumu ar karstu sīrupu, kas ir pagatavots 2 l ūdens. Pēc atdzesēšanas pievienot 1 ml „Pektopola”, ieraugu un vīna rauga piedevu (pagatavotu 2 dienas iepriekš). Balonu aizvērt ar korķi ar rūgšanas caurulīti. Pēc dažiem desmitiem dienu (pēc intensīvās rūgšanas beigām), ar marles un piltuves palīdzību notecināt sulu. Šķidrumam (aptuveni 1 l) pievienot ūdeni un cukura sīrupu, pakļaut atkārtotai rūgšanai. Pēc fermentācijas beigām noņemt nogulsnes un izliet vīnu pudelēs.

Pussaldais vīns no zemenēm, avenēm un upenēm

  •     6 kg ogu proporcijās 1:1:1 (4,2 l sulas),
  •     2,5 kg cukura,
  •     1 ml „Pektopola”,
  •     5 g ierauga,
  •     3,4 l ūdens,
  •     raugs  FERMIVIN PDM  universālais.

No šiem augļiem izgatavotajam vīnam piemīt skaista krāsa un harmoniska garša. Nomazgāt augļus, izņemt sēkliņas, nedaudz pamīcīt ogas. Iebērt maisījumu balonā, pārliet ar siltu cukura sīrupu (no 3 l ūdens). Pēc atdzesēšanas pievienot „Pektopolu”, rauga piedevu un ieraugu. Balonu aizvērt ar korķi ar rūgšanas caurulīti. Pēc dažiem desmitiem dienu (pēc intensīvās rūgšanas beigām), ar marles un piltuves palīdzību notecināt maisījumu. Šķidrumu (0,7 l) atšķaidīt ar ūdeni un cukura sīrupu, pakļaut atkārtotai rūgšanai. Pēc rūgšanas beigām un nogulšņu noņemšanas izliet vīnu pudelēs un glabāt tumšā vietā.

Vīns no zemenēm, sarkanām jāņogām, ērkšķogām un āboliem

  •     6,5 kg augļu proporcijās 1:1:1:1 (4,5 l sulas),
  •     2,5 kg cukura,
  •     1 ml „Pektopola”,
  •     5 g ierauga,
  •     3,4 l ūdens,
  •     raugs FERMIVIN PDM universālais.

Šim vīnam piemīt skaista rozā krāsa un harmoniska garša. Sasmalcinātus ābolus un ērkšķogas, kā arī avenes un jāņogas ievietot baltā plastikāta spainītī, nedaudz pamīcīt un pārliet ar 1,5 l karstā ūdens. Pēc atdzesēšanas pievienot „Pektopolu”, samaisīt un atstāt aizvērtu uz 1 diennakti. Nākamajā dienā izspiest sulu, ieliet to balonā, pievienot sīrupu, kas ir pagatavots no 1,5 kg cukura, un pārējos komponentus (ieraugu un rauga piedevu). Balonu aizvērt ar korķi ar rūgšanas caurulīti. Pēc nedēļas pievienot cukuru un turpināt rūgšanu. Pēc fermentācijas pabeigšanas noliet vīnu, pasaldināt to un pakļaut atkārtotai rūgšanai. Pēc nogulšņu noņemšanas izliet vīnu pudelēs un glabāt tumšā vietā.

Pussaldais vīns no ērkšķogām

  •     6,7 kg nogatavojušos augļu (4 l sulas),
  •     2,1 kg cukura,
  •     4,8 l ūdens,
  •     2 ml „Pektopola”,
  •     5 g ierauga,
  •     raugs FERMIVIN, FERMIVIN PDM universālais.

Tīrus augļus nedaudz pamīcīt un pārliet ar 1 l siltā ūdens. Pēc atdzesēšanas pievienot „Pektopolu” un atstāt maisījumu aizvērtu uz dažiem desmitiem stundu. Izspiest sulu un ieliet to balonā. Pievienot cukura sīrupu pa daļām, pirmajā (2/3 daudzuma) pirms rūgšanas sākuma, otrajā – pēc 7 rūgšanas dienām. Kopējam ūdens apjomam jābūt 4,8 l. Pirms rūgšanas sākuma pievienot ieraugu un rauga piedevu. Pēc pirmās rūgšanas var pievienot dažas gaišā medus karotes.

Vīns no sarkanām jāņogām

  •     5,5 kg augļu (3,3 l sulas),
  •     2,2 кg cukura,
  •     2 ml „Pektopola”,
  •     5 g ierauga,
  •     5,4 l ūdens,
  •     raugs FERMIVIN PDM universālais, FERMIVIN,  FERMIVIN VR5.

Nomazgāt augļus, izņemt sēkliņas, nedaudz pamīcīt un pārliet ar 1 l siltā ūdens. Pēc atdzesēšanas pievienot „Pektopolu” , aplikt ar vāku un atstāt uz 48 stundām. Izspiest sulu, ieliet to balonā. Pievienot ieraugu (kas pagatavots 2 dienas iepriekš), raugu, kā arī 2,5 l cukura sīrupa, kas satur 1/3 no visa cukura daudzuma. Balonu aizvērt ar vates aizbāzni. Pēc 4 rūgšanas dienām pievienot otru cukura porciju. Balonu aizvērt ar korķi ar rūgšanas caurulīti. Atlikušo cukuru pievienot pēc 9 dienām. Pēc pirmās rūgšanas beigām noliet vīnu. Ja tas ir pārāk skābs, tam jāpievieno 1 l zemeņu sulas un jāpakļauj otrai rūgšanai. Sarkano jāņogu vīna rekomendējamais nogatavošanās laiks ir 1 gads.

Vīns no sarkanām jāņogām un ķiršiem

  •     6 kg augļu proporcijās 1:1 (3,5 l sulas),
  •     2,2 kg cukurа,
  •     2 ml „Pektopola”,
  •     5 g ierauga,
  •     5,2 l ūdens,
  •     raugs FERMIVIN PDM universālais, FERMIVIN, FERMIVIN VR5

Nomazgāt augļus un izņemt kauliņus, iebērt maisījumu baltā plastikāta spainītī, nedaudz pamīcīt un pievienot 1 l siltā ūdens.Pēc atdzesēšanas pievienot „Pektopolu”, samaisīt un atstāt uz 24 stundām. Nākošajā dienā izspiest sulu, ieliet balonā, pievienot cukura sīrupu, kas ir pagatavots no 0,8 kg cukura. Pievienot ieraugu un rauga piedevu. Balonu aizvērt ar vates aizbāzni. Pēc 4 rūgšanas dienām pievienot nākošo sīrupa porciju, kas ir pagatavota no 0,7 kg cukura. Pēc pirmās rūgšanas beigām noliet vīnu un pakļaut otrai rūgšanai. Rekomendējamais nogatavošanās laiks ir 1 gads.

Galda vīns no upenēm un baltām jāņogām

  •     5 kg augļu (3 kg upeņu un 2 kg baltu jāņogu) – 3 l sulas,
  •     2 kg cukura,
  •     2 ml „Pektopola”,
  •     5 g ierauga,
  •     5,5 l ūdens,
  •     raugs  FERMIVIN PDM universālais.

Nomazgāt augļus, nedaudz pamīcīt, pārliet ar 1 l siltā ūdens. Pēc atdzesēšanas maisījumam pievienot „Pektopolu” un atstāt to pārklātu uz 48 stundām. Izspiesto sulu ieliet balonā, pievienot ieraugu un rauga piedevu, aptuveni 2,5 l cukura sīrupa, kas satur 1/2 daļu visa cukura. Balonu aizvērt ar vates aizbāzni. Pēc 6 dienām pievienot pārējo cukuru. Balonu aizvērt ar korķi ar caurulīti rūgšanai. Kopējam ūdens daudzumam jābūt 5,5 l. Pēc pirmās rūgšanas beigām noliet vīnu. Ja tas ir pārāk skābs, tam jāpievieno 1 l zemeņu sulas un pakļaut otrai rūgšanai. Minimālais rekomendējamais nogatavošanās laiks ir pusgads.

Stiprais vīns no sarkanām un baltām jāņogām

  •     6 kg augļu (3 kg baltu un 3 kg sarkanu jāņogu) - 4,2 l sulas,
  •     2,4 kg cukura,
  •     2 ml „Pektopola”,
  •     5 g ierauga,
  •     4,4 l ūdens,
  •     raugs FERMIVIN PDM universālais.

Rīcības plāns ir tāds pats kā galda vīna no jāņogām pagatavošanai (14.recepte). Vienīgā atšķirība ir tāda, ka stiprā vīna pagatavošanā cukurs jāpievieno trijās daļās – pirmajā, piektajā un astotajā rūgšanas dienās

Vīns no paradīzes āboliem un vīnogu sulas

  •     4 kg paradīzes ābolu,
  •     2,5 l vīnogu sulas,
  •     2,1 kg cukurа,
  •     4 l ūdens,
  •     2 ml „Pektopola”,
  •     raugs FERMIVIN PDM

Sasmalcinātiem āboliem pievienot ābolu sulu un karstu cukura sīrupu, kas pagatavots 4 l ūdenī. Atdzesētam maisījumam pievienot „Pektopolu”, ieraugu, rauga piedevu, kas pagatavots 2 dienas iepriekš. Pēc 4 rūgšanas nedēļām noliet vīnu. Pirms otrās rūgšanas uzsākšanas sulai var pievienot nelielu cukura daudzumu, kā arī ābolu vai vīnogu sulu. Vīns jāatstāj ievilkšanai vismaz uz 1 gadu.

Sausais vīns no kazenēm

  •     4,5 kg kazeņu,
  •     1,8 kg cukura,
  •     6,5 l ūdens,
  •     3 g citronskābes,
  •     2 ml „Pektopola”,
  •     5 g ierauga,
  •     raugs  FERMIVIN PDM universālais.

No kātiņiem notīrītus augļus rūpīgi nomazgāt, nedaudz pamīcīt un pārliet ar cukura sīrupu, kas pagatavots 6,5 l ūdenī. Maisījumam pievienot „Pektopolu”, citronskābi, ieraugu un rauga piedevu (pagatavotu no vīna rauga divas dienas iepriekš). Balonu aizvērt ar vates aizbāzni, bet pēc dažām dienām – ar korķi ar caurulīti rūgšanai. Pēc rūgšanas beigām sulai var pievienot nelielu daudzumu cukura vai ābolu sulas. Vīns jāatstāj ievilkties uz trim mēnešiem.

Pussaldais vīns no kazenēm

  •     8 kg kazeņu (5,7 l sulas),
  •     1,9 kg cukura,
  •     5 g ierauga,
  •     6 g citronskābes,
  •     3,2 l ūdens,
  •     1 ml „Pektopola”,
  •     raugs  FERMIVIN PDM

No zariem atdalītus augļus rūpīgi nomazgāt un nedaudz pamīcīt. Pievienot 1 l ūdens un 1 ml „Pektopola”. Apklāt maisījumu un atstāt uz dažiem desmitiem stundu. Izspiest sulu, ieliet to balonā un pievienot citronskābi, ieraugu un rauga piedevu (pagatavotu divas dienas iepriekš). Cukuru pievienot divās porcijās, pirmo – pirms rūgšanas uzsākšanas, otro – pēc sešām dienām. Kopējam ūdens daudzumam, kas pievienots sulai, jābūt 3,2 l. Balonu aizvērt ar vates aizbāzni, bet pēc dažām dienām – ar korķi ar caurulīti rūgšanai. Pirms otrās rūgšanas uzsākšanas sulai var pievienot nelielu daudzumu cukura vai ābolu sulas. Vīns jāatstāj ievilkties vismaz uz pusgadu.

Stiprais vīns no kazenēm

  •     9 kg kazeņu (6,5 l sulas)
  •     2,5 kg cukura,
  •     5 g ierauga,
  •     10 g citronskābes,
  •     2,1 l ūdens,
  •     1 ml „Pektopola”,
  •     raugs FERMIVIN PDM

No zariem atdalītus augļus rūpīgi nomazgāt un nedaudz pamīcīt. Pievienot 1 l ūdens un 1 ml „Pektopola”. Apklāt maisījumu un atstāt uz dažiem desmitiem stundu. Izspiest sulu, ieliet to balonā un pievienot citronskābi, ieraugu (pagatavotu divas dienas iepriekš) un rauga piedevu. Cukuru pievienot trijās vienādās porcijās, pirmo – pirms rūgšanas uzsākšanas, otro – pēc 5 dienām, bet trešo – pēc deviņām dienām. Kopējam ūdens daudzumam, kas pievienots sulai, jābūt 2,1 l. Balonu aizvērt ar vates aizbāzni, bet pēc dažām dienām – ar korķi ar caurulīti rūgšanai. Pirms otrās rūgšanas uzsākšanas sulai var pievienot nelielu daudzumu cukura vai ābolu sulas. Vīns jāatstāj ievilkties vismaz uz gadu.

Pussaldais vīns no mellenēm

  •     8 kg ogu (6 l sulas),
  •     2 kg cukura,
  •     1 ml „Pektopola”,
  •     5 g ierauga,
  •     5 g citronskābes,
  •     2,5 l ūdens,
  •     raugs  FERMIVIN PDM

Mellenes ir ļoti laba izejviela galda sarkanvīnu pagatavošanai. Taču tās rūgst lēni, un vīns sanāk ne īpaši stiprs. Nomazgātas ogas pamīcīt un pārliet ar 1 l ūdens. Pievienot “Pektopolu” un atstāt maisījumu uz 24 stundām. Pēc tam izspiest sulu, ieliet to balonā un pievienot pārējos komponentus. Cukurs jāpievieno divās vienādās daļās, pirmo – pirms rūgšanas uzsākšanas, otro – pēc nedēļas. Pēc 6-8 nedēļām vīns jānolej. Pirms otrās rūgšanas uzsākšanas var pievienot 1 l ābolu sulas.

Pussaldais ogu-ķiršu vīns

  •     6 kg ogu (4,2 l sulas),
  •     4,6 kg ķiršu (2,3 l sulas),
  •     1,75 kg cukura,
  •     5 g citronskābes,
  •     5 g ierauga,
  •     2,4 l ūdens,
  •     raugs FERMIVIN PDM

Ogas un ķiršus bez kauliņiem nedaudz pamīcīt un pārliet ar 1 l ūdens. Pievienot „Pektopolu”, rūpīgi samaisīt un atstāt maisījumu apklātu uz dažiem desmitiem stundu. Pēc tam izspiest sulu, ieliet to balonā, pievienot pārējos komponentus un 2 dienas iepriekš pagatavotu rauga piedevu. Cukurs jāpievieno divās vienādās daļās, pirmo – pirms rūgšanas uzsākšanas, otro – pēc 5 dienām. Pēc 6-8 nedēļām vīns jānolej, nedaudz jāpasaldina un jāpakļauj atkārtotai rūgšanai. Vīns jāatstāj ievilkties vismaz uz gadu.

Pussaldais ķiršu vīns

  •     9,5 kg ķiršu (5 l sulas),
  •     2,2 kg cukura,
  •     3,8 l ūdens,
  •     5 g ierauga,
  •     raugs FERMIVIN PDM universālais.

Nomazgātus augļus bez kauliņiem nedaudz pamīcīt un pārliet ar nelieli karstā ūdens daudzumu. Aplikt maisījumu ar vāku un atstāt uz 1 diennakti. Pirms rūgšanas uzsākšanas pievienot 1,5 kg cukura sīrupa veidā. Atlikušo cukuru nepieciešams pievienot pēc 5 rūgšanas dienām. Ķiršu vīns ātri rūgst, bet nogulšņu noņemšana nerāda lielas pūles. Pirms otrās rūgšanas uzsākšanas sulu var nedaudz pasaldināt vai pievienot ābolu sulu.

Vīns no saldiem ķiršiem un ķiršiem

  •     4 kg saldo ķiršu,
  •     4,5 kg ķiršu,
  •     2,2 kg cukura,
  •     3,8 l ūdens,
  •     5 g ierauga,
  •     5 g citronskābes,
  •     raugs FERMIVIN PDMuniversālais.

Nomazgātus augļus bez kauliņiem nedaudz pamīcīt un pārliet ar nelielu karstā ūdens daudzumu. Aplikt maisījumu ar vāku un atstāt uz 1 diennakti. Pēc tam izspiest sulu un pievienot pārējos komponentus. Pirms rūgšanas uzsākšanas pievienot 1,5 kg cukura (cukura sīrupa veidā). Atlikušo cukuru pievienot pēc 5 rūgšanas dienām. Vīns no saldiem ķiršiem un ķiršiem ātri rūgst, bet nogulšņu noņemšana nerāda lielas pūles. Pirms otrās rūgšanas uzsākšanas sulu var nedaudz pasaldināt.

Pussaldais sarkanvīns no vīnogām

  •     10 kg tumšo vīnogu,
  •     0,7 kg cukura,
  •     1 l ūdens,
  •     2 g ierauga,
  •     raugs FERMIVIN PDM

Augļus iebērt baltā plastikāta spainītī, pievienot cukuru, kas ir izšķīdināts 1 l ūdenī, ieraugu un rauga piedevu. Maisījumu atstāt aizvērtu uz 3-4 dienām. Pēc tam izspiest sulu un ieliet to balonā. Pēc 5 rūgšanas nedēļām noliet vīnu, nedaudz pasaldināt un pakļaut atkārtotai rūgšanai. Sarkanvīni no vīnogām jāatstāj ievilkties uz 1 gadu. Ja vīnogas ir skābas, var palielināt ūdens un cukura daudzumu.

Pussaldais baltvīns no vīnogām

  •     10 kg balto vīnogu,
  •     0,7 kg cukura,
  •     1,2 l ūdens,
  •     2 g ierauga,
  •     raugs FERMIVIN PDM,  FERMIVIN,  FERMIVIN VR5

Augļus iebērt baltā plastikāta spainītī un nedaudz pamīcīt. Pievienot cukuru, kas ir izšķīdināts 1 l ūdenī, ieraugu un rauga piedevu. Atstāt maisījumu aizvērtu uz 3-4 dienām. Pēc tam izspiest sulu un ieliet to balonā. Pēc 5 rūgšanas nedēļām noliet vīnu, nedaudz pasaldināt un pakļaut atkārtotai rūgšanai. Baltos vīnus var stabilizēt, pievienojot sērskābo kāliju proporcijā 1 g uz 10 l vīna. Vīns ir gatavs lietošanai pēc 3 mēnešus ilgas ievilkšanās. Ja vīnogas ir skābas, var palielināt ūdens un cukura daudzumu.

Pussaldais vīns no aronijām

  •     3,5 kg aroniju,
  •     2,2 kg cukura,
  •     6,2 l ūdens,
  •     5 g ierauga (Kombi),
  •     raugs  FERMIVIN PDM

Nomazgātus, nosusinātus augļus iebērt balonā un pārliet ar atdzesētu cukura sīrupu, kas satur 1,5 kg cukura. Pievienot ieraugu un rauga piedevu, pagatavotu 2 dienas iepriekš. Balonu aizvērt ar vates aizbāzni. Pēc nedēļas pievienot 0,7 kg cukura un aizvērt balonu ar korķi ar caurulīti rūgšanai. Aronijas rūgst aptuveni 3 mēnešus. Pēc 3 mēnešiem vīns jānolej. Atkārtotas rūgšanas process ilgst tāpat 3 mēnešus. Vīns no aronijām jāglabā pudelēs no tumšā stikla. To var jaukt ar zemeņu, ābolu vai bumbieru vīniem.

Vīns no aronijām un āboliem

  •     2,2 kg aroniju,
  •     3 kg ābolu,
  •     1,7 kg cukura,
  •     4,2 l ūdens,
  •     5 g ierauga (Kombi),
  •     raugs  FERMIVIN PDM

Ābolu sula tiek gatavota pēc ābolu vīna receptes. Nomazgātus, nosusinātas aronijas augļus iebērt balonā, pārliet ar ābolu sulu un atdzesētu cukura sīrupu, kas satur 1,2 kg cukura. Pievienot ieraugu un rauga piedevu, pagatavotu 2 dienas iepriekš. Balonu aizvērt ar vates aizbāzni. Pēc nedēļas pievienot 0,5 kg cukura, aizvērt balonu ar korķi ar caurulīti rūgšanai. Aronijas ar āboliem rūgst pietiekami ilgi (ap 2-3 mēnešiem). Pēc rūgšanas vīns jānolej. Atkārtotas rūgšanas process ilgst tikpat ilgi – aptuveni 3 mēnešus. Vīns no aronijām un āboliem jāglabā pudelēs no tumšā stikla.

Vīns no plūmēm

  •     10 kg plūmju (6,5 l sulas),
  •     2,2 kg cukura,
  •     5 g ierauga,
  •     2 ml „Pektopola”,
  •     2,4 l ūdens,
  •     raugs  FERMIVIN,  FERMIVIN PDM

Plūmju sulas pagatavošana ir pietiekami sarežģīts process. Augļus nepieciešams nomazgāt, nosusināt, izņemt no tiem kauliņus un sasmalcināt. Maisījumam pievienot “Pektopolu”, rauga piedevu (pagatavotu 2 dienas iepriekš), ieraugu, kā arī cukura sīrupu, kas pagatavots no 0,7 kg cukura. Iegūto maisījumu pakļaut rūgšanai dažu dienu garumā. Pēc tam izspiest sulu un pievienot 1,5 kg cukura, kā arī tādu ūdens daudzumu, lai kopējais apjoms būtu 10 l. Plūmju vīns prasa nelabvēlīgu substanču (nogulšņu) noņemšanu. Vīns jāatstāj ievilkties vismaz uz gadu.

Vīns no apelsīniem (mandarīniem)

  •     6,5 kg augļu,
  •     5,5 l ūdens,
  •     1,8 kg cukura,
  •     5 g ierauga,
  •     2 ml „Pektopola”,
  •     raugs universālais  FERMIVIN PDM

Vislabāk izdodas tie vīni, kas pagatavoti no februārī un martā ievāktiem augļiem. Sulu var pagatavot divos dažādos veidos. Pirmais – izspiest sulu ar sulu spiedes palīdzību. Otrais – daudz darbietilpīgāks. Nomizotus augļus jāsasmalcina, jāaplej ar 1 l verdošā ūdens, jāatdzesē, jāpievieno „Pektopols”, jāsamaisa un jāatstāj uz 1 diennakti. Nākamajā dienā izspiest sulu. Tam pievienot cukura sīrupu, ieraugu un 2 dienas iepriekš pagatavotu rauga piedevu. Pirmā rūgšana ilgst 1 mēnesi. Pēc tam vīns jānolej un jāpakļauj otrai rūgšanai. Pirms otrās rūgšanas uzsākšanas vīnu var pasaldināt vai bagātināt ar 1 l balto vīnogu sulas. Vīns ir gatavs lietošanai pēc trīs mēnešus ilgas ievilkšanās.

Pussaldais vīns no mežrozes augļiem

  •     4,3 kg mežrozes augļu,
  •     2,1 kg cukura,
  •     1 ml „Pektopola”,
  •     15 g citronskābes,
  •     5 g ierauga,
  •     5 l ūdens,
  •     raugs universālais Madera, Токау, Sherry.

Nomazgātus un nosusinātus augļussasaldēt uz dažām dienām. Pēc atsaldēšanas izņemt sēkliņas, pagatavot maisījumu un pārliet to ar cukura sīrupu, kas pagatavots no 3 l ūdens un 1,5 kg cukura. Pievienot “Pektopolu”, citronskābi un rauga piedevu. Maisījumu pakļaut rūgšanai nedēļas laikā. Pēc nedēļas notecināt vīnu ar neilona sieta palīdzību. Notecinātajai sulai pievienot atlikušo cukura daudzumu. Kopējam pievienotā ūdens daudzumam jābūt 5,5 l. Pēc pirmās rūgšanas pabeigšanas vīns jānolej, tam jāpievieno medus, un tad jāpakļauj atkārtotai rūgšanai divu mēnešu garumā. Vīns atkārtoti jānolej, jāatstāj vēl uz diviem mēnešiem balonā, pēc kā jāizlej pudelēs.

Vīns no žāvētām plūmēm

  •     2,5 kg žāvētu plūmju (bez kauliņiem),
  •     0,4 kg rozīņu,
  •     2 l vīnogu sulas,
  •     1,7 kg cukura,
  •     6,5 l ūdens,
  •     1 ml „Pektopola”,
  •     5 g ierauga,
  •     raugs Burgund, Portwein.

Rūpīgi nomazgātas plūmes iemērkt stiprā tējā un atstāt uz nakti. Nākamajā dienā noliet tēju, sasmalcināt plūmes un pievienot rozīnes, cukura sīrupu, vīnogu sulu, “Pektopolu” un ieraugu. Balonu aizvērt ar korķi ar caurulīti rūgšanai, pakļaut rūgšanai (2-3 nedēļas). Vēlāk notecināt sulu. Šķidruma apjomu papildināt tā, lai iegūtu 10 l, tad turpināt rūgšanu. Pēc tās pabeigšanas noliet vīnu. Atkārtot noliešanu pēc nogulšņu noņemšanas.

Vīns no datelēm

  •     1,2 kg žāvētu dateļu,
  •     0,3 kg rozīņu,
  •     1 kg cukura,
  •     1 l ābolu sulas,
  •     5 g ierauga,
  •     5 g citronskābes,
  •     1 ml „Pektopola”,
  •     7 l ūdens,
  •     raugs universālais Токау, Madera, Sherry.

Nomazgātus augļussasmalcināt, pārliet ar siltu ūdeni, pēc atdzesēšanas pievienot „Pektopolu”, samaisīt un atstāt uz 24 stundām. Pēc tam pievienot sulu, ieraugu, citronskābi un 2 dienas iepriekš pagatavotu rauga piedevu. Pēc 3 nedēļas ilgas rūgšanas notecināt sulu, šķidruma apjomu palielināt tā, lai iegūtu 10 l, tad turpināt rūgšanu. Pēc tās pabeigšanas noliet vīnu. Atkārtot noliešanu pēc nogulšņu noņemšanas. Vīns ir gatavs lietošanai pēc 2 mēnešus ilgas ievilkšanās.

Vīns no rozīnēm I

  •     2,6 kg rozīņu,
  •     1,5 kg cukura,
  •     1 l ābolu vai vīnogu sulas,
  •     3 g ierauga,
  •     1 ml „Pektopola”,
  •     3 g citronskābes,
  •     6 l ūdens,
  •     raugs Токау, Madera.

Nomazgātas rozīnes sasmalcināt un pārliet ar siltu ūdeni. Pēc atdzesēšanas pievienot „Pektopolu”, samaisīt un atstāt visu uz 24 stundām. Pēc tam pievienot sulu, ieraugu, citronskābi un 2 dienas iepriekš pagatavotu rauga piedevu. Pēc 3 nedēļas ilgas rūgšanas notecināt sulu, šķidruma apjomu palielināt līdz 10 l un turpināt rūgšanu. Noliet vīnu. Atkārtot noliešanu pēc nogulšņu noņemšanas. Vīns ir gatavs lietošanai pēc 3 mēnešus ilgas ievilkšanās.

Vīns no rozīnēm II

  •     2,5 kg rozīņu,
  •     1,5 kg cukura,
  •     4 apelsīni,
  •     2 citroni,
  •     1 ml „Pektopola”,
  •     5 g ierauga,
  •     6,5 l ūdens,
  •     raugs Токау, Madera.

Rūpīgi nomazgātus augļussasmalcināt, pievienot sulu, apelsīna un citrona miziņas. Augļus pārliet ar siltu cukura sīrupu. Pēc atdzesēšanas līdz istabas temperatūrai pievienot “Pektopolu”, samaisīt visu un atstāt maisījumu uz 24 stundām. Pēc tam pievienot ieraugu un 2 dienas iepriekš pagatavotu rauga piedevu. Balonu aizvērt ar korķi ar caurulīti rūgšanai, pēc 3 nedēļām noliet jaunvīnu, pievienot ūdeni vai vīnogu sulu, lai iegūtu nepieciešamo apjomu, tad atstāt rūgšanai. Pēc rūgšanas beigām noliet vīnu un atstāt aukstā vietā nogulšņu noņemšanai. Vīns ir gatavs lietošanai pēc 4 mēnešus ilgas ievilkšanās.

Vīns no tējas un rozīnēm

  •     7 galda karotes beramās tējas,
  •     1,2 kg rozīņu,
  •     2,1 kg cukura,
  •     2 apelsīni,
  •     5 g ierauga,
  •     7 l ūdens,
  •     raugs universālais Madera, Sherry.

Uzvārīt tēju 2-3 l ūdenī, notecināt to, un siltam uzlējumam pievienot rūpīgi nomazgātas, sasmalcinātas rozīnes, cukura sīrupu, sulu un apelsīna un citrona miziņas. Pēc atdzesēšanas pievienot ieraugu un vīna raugu. Balonu aizvērt ar korķi ar caurulīti rūgšanai, atstāt uz nedēļu, maisīt ik dienu. Pēc tam noņemt nogulsnes, pievienot ūdeni vai vīnogu sulu, lai iegūtu nepieciešamo apjomu. Pakļaut rūgšanai (8 nedēļas). Pirms izliešanas pudelēs vīnā nedrīkst būt nogulšņu.

Galda vīns no rīsiem un rozīnēm

  •     1,8 kg rīsu,
  •     1,8 kg rozīņu,
  •     1,8 kg cukura,
  •     4,5 l ūdens,
  •     triju apelsīnu un divu citronu sula,
  •     raugs universālais.

Pagatavot cukura sīrupu divos litros ūdens. Ar atdzesētu sīrupu pārliet rīsus un rozīnes. Pievienot apelsīnu un citronu sulu, 4,5 l ūdens un iepriekš pagatavotu rauga piedevu. Balonu aizvērt ar korķi ar caurulīti rūgšanai, atstāt uz 4 nedēļām, maisīt ik dienu. Pēc tam notecināt jaunvīnu, pievienot ūdeni, lai iegūtu 9,5 l šķidruma, un tad atstāt balonā rūgšanai. Nolietais vīns ir gatavs lietošanai, bet tas arī var tikt atstāts ievilkšanai uz 10 mēnešiem.

Pussaldais vīns no rudziem un rozīnēm

  •     2 kg rudzu,
  •     1,2 kg rozīņu,
  •     2,1 kg cukura,
  •     6,5 l ūdens,
  •     4 g ierauga,
  •     15 g citronskābes,
  •     raugs universālais Tokay, Bingen.

Rūpīgi nomazgātus graudus un rozīnes iebērt balonā un pārliet ar 2 l cukura sīrupa, pievienot citronskābi un ieraugu. Pievienot pārējo ūdeni un iejaukt iepriekš sagatavotu raugu. Rūgšana ilgst 3-4 nedēļas 20-25˚С temperatūrā. Pēc rūgšanas pabeigšanas noliet vīnu, pievienot ūdeni, lai iegūtu 9,5 l šķidruma (šajā laikā var pievienot nelielu daudzumu cukura vai 1 l vīnogu sulas). Pakļaut rūgšanai. Kad rūgšana tiks pabeigta, un nogulsnes pazudīs, izliet vīnu pudelēs. Pēc dažām nedēļām vīns ir gatavs lietošanai.

Medus dzēriens „Trīskāršais”

  •     4,5 kg medus,
  •     6,7 l ūdens,
  •     25 g citronskābes,
  •     5 g ierauga,
  •     medus raugs.

Izšķīdināt medu nelielā daudzumā siltā ūdens, vārīt, noņemot radušos putu kārtiņu. Atdzesētajam šķidrumam pievieno ūdeni un pārējos komponentus. Maisījumu ieliet balonā, iejaukt medus raugu. Rūgšana ilgst ilgāk nekā augļu vīnu gadījumā (dažus mēnešus). Medus dzērieni ievelkas vismaz 2 gadus.

Augļu medus

  •     4,5 kg medus,
  •     4,5 l ūdens,
  •     2-2,5 l aveņu vai ķiršu sulas,
  •     15 g citronskābes,
  •     5 g ierauga,
  •     medus raugs.

Izšķīdināt medu nelielā daudzumā siltā ūdens, vārīt, noņemot radušos putu kārtiņu. Atdzesētajam šķidrumam pievienot aveņu vai ķiršu sulu, kā arī pārējos komponentus. Maisījumu ieliet balonā, iejaukt medus raugu. Rūgšana ilgst ilgāk nekā augļu vīnu gadījumā (dažus mēnešus). Medus dzērieni ievelkas vismaz 2 gadus.

Smaržīgs medus dzēriens

  •     2 kg medus,
  •     7,5 l ūdens,
  •     4 g apiņa,
  •     1,5 g ingverauga,
  •     1 g kanēļa,
  •     4 krustnagliņas,
  •     2 piparu graudiņi,
  •     25 g citronskābes,
  •     5 g ierauga,
  •     medus raugs.

Medu izšķīdināt 3 l siltā ūdens, vārīt, noņemot radušos putu kārtiņu. Noliet daļu misas (aptuveni 1 l), pievienot garšvielas un vārīt 30 minūtes. Pēc tam atdalīt garšvielas, apvienot abas misas daļas. Pēc atdzesēšanas pievienot ieraugu un citronskābi. Maisījumu ieliet balonā, iejaukt medus raugu. Rūgšana ilgst ilgāk nekā augļu vīnu gadījumā (dažus mēnešus). Medus dzērieni ievelkas vismaz 1,5 gadus.

Vermuta tipa vīni
Par vermuta pagatavošanas pamatu var būt vīnogu vīni, vīni no ērkšķogām, āboliem, baltām jāņogām un mežrozes augļiem, kā arī graudaugu vīni. Jaunvīnam pēc pirmās nolaišanas jāpievieno esenci vermutam, kuru pagatavo no piedāvātajām zāļu kompozīcijām. Visbiežāk tiek izmantotas 3 šādas maisījumu receptes:

 

Maisījums I Maisījums II Maisījums III
5 g alpu vērmeles 7 g alpu vērmeles 8 g alpu vērmeles
5 g piparmētras 5 g kalmes bumbuļa 5 g pelašķa
viena apelsīna miziņa 3 g vijolītes saknes 2 g kadiķa
2 g baldriāna saknes 4 g ārstniecības dižzirdzenes 2 g sinepju saknes
2 g krustnagliņu 2,5 g majorāna 2 g ārstniecības dzelkšņa
1 g ingverauga 2,5 g pētersīļu 4 g kanēļa
3 g muskata riekstu 2 гр мускатного ореха
1 g kalmes bumbuļa 1,5 g krustnagliņu
6 g apelsīna miziņas
2 g citrona miziņas
2 g muskata riekstu

 

Sasmalcinātas zāles ievietot 0,5 l burkā, pārliet ar 0,3 l degvīna vai stiprās tējas, aizvērt un atstāt uz 2-3 nedēļām. Pēc tam zāles nepieciešams noliet. Iegūtās esences pietiek, lai aromatizētu 15-20 l vīna. Lai nostiprinātu vīna garšu un aromātu, rekomendējam pakāpeniski, nelielos daudzumos, pievienot esenci vīnam. Vermutu var nostiprināt ar spirtu, pasaldināt ar karameli vai nelielu daudzumu medus.

Vermuts no rīsiem vai rudziem

  •     1,8 rīsu vai rudzu,
  •     2,8 kg cukura,
  •     7 l ūdens,
  •     0,5 kg rozīņu,
  •     2-3 citroni,
  •     10 gab. virču (smaržīgo piparu),
  •     1,5 g muskata riekstu,
  •     tējkarote timiāna,
  •     raugs Токау.

Balonā iebērt rūpīgi nomazgātus un nosusinātus rīsus (vai rudzus). Graudus pārliet ar 5 l cukura sīrupa, kas pagatavots no 1,5 kg cukura. Pievienot rozīnes, garšvielas, kā arī gabaliņos sagrieztu citronu. Pievienot divas dienas iepriekš pagatavotu rauga piedevu, balonu aizvērt ar korķi ar caurulīti rūgšanai. Pēc 5-6 dienām pievienot 2 l cukura sīrupa, kas satur 1,3 kg cukura. Pēc 6-8 rūgšanas nedēļām noliet vīnu, atkārtoti ieliet balonā, pakļaut rūgšanai (4 nedēļas). Pēc tam atkārtoti noliet un izliet pudelēs no tumšā stikla. Pēc trim mēnešiem vīns ir gatavs lietošanai.

Dzirkstošais vīns
Par pamatu dzirkstošo vīnu pagatavošanai var būt pussaldie vīni, piemēram, ābolu, vīnogu, no āboliem un aronijām, no baltām un sarkanām jāņogām, kazenēm pagatavotie, kuru pagatavošanas ir piedāvātas augstāk.
Atšķirība ir tāda, ka ir nepieciešams iejaukt speciālu raugu šampanietim, un pirmās rūgšanas laikā pievienot par 0,2-0,4 kg mazāk cukura, nekā norādīts receptē. Pēc pirmās rūgšanas vīnu noliet, pievienot cukuru 0,2-0,4 kg daudzumā uz 10 l vīna un izliet pudelēs. Rūpīgi aizvērt tās ar plastikāta korķiem (papildus izgatavot drošinātājus no stieples). Uz dažām dienām ievietot pudeles telpā ar 18˚С temperatūru. Pēc dažiem mēnešiem nolikt tās vertikāli telpā ar 12˚С temperatūru. Pēdējā fāzē pudeles nepieciešams salikt horizontāli. Pirms lietošanas vīns jāatdzesē. Glāzes jāpiepilda uzmanīgi, lai neiztraucētu nogulsnes pudeles dibenā.