Šitake receptes

Uzturā varam lietot svaigas vai kaltētas sēnes. No šitake sēnēm var gatavot uzkodas, salātus, zupas, sālīt, marinēt un  gatavot otros ēdienus. Atceraties, ka sēnes gatavo tikai pāris minūtēs. Kaltēšanai izmanto sēnes cepurīti ar 4-5 cm garu kātiņu. Iesakām izmantot augļu un dārzeņu žāvētāju.

 

Ceptas šitake sēnes kausētā siera mērcē

  • 500 g svaigu šitake sēņu
  • 100 g sviesta
  • 200 g sīpolu
  • 100 g kausētā siera
  • sāls, dilles, melnie malti pipari

Nomazgāt sēnes un sagriezt mazās šķēlēs. Apcept uz siltas un ar sviestu ieziestās pannas. Kad iztvaikos viss šķidrums, pievienot sviestu, sasmalcinātu sīpolu, sāli un piparus un sautēt 10-20 minūtes. Kausēto sieru izšķīdināt 1/2 glāzē siltā ūdens, tad iegūto šķīdumu ieliet sēnēs, samaisīt un sautēt 2 - 3 minūtes, pēc tam apkaisīt ar dillēm.

 

Sautētās šitake sēnes ar riekstiem

  • 500 g šitake sēņu
  • 300 g valriekstu
  • 2 ēdamkarotes sausā sarkanvīna
  • 2 ķiploku daiviņas
  • sāls, zaļumi, pētersīļi vai dilles pēc garšas

Ieprieš nomīzotās, labi noskalotās sēnes sagriezt lielok gabalos, ielikt kastrolī, pievienot sāli un sautēt ar nelielo ūdens daudzumu. Attīrītus valriekstus, zaļumus un ķiplokus sasmalcināt, pievienot sāli, ieliet vīnu un samaisīt. Visu apvienot ar sēnēm un sautēt vēl 5-10 minūtes. Padot karstu vai atdzesētu.

 

Miso zupa

  • 600 ml dārzeņu buljona vai ūdens
  • 2 ēdamkarotes miso pastas
  • 1 neliels burkāns
  • 1 neliels daikons (baltais redīss)
  • 10 svaigas šitake sēnes
  • 100 g cietā tofu siera
  • 2 lociņi
  • 1 vakame aļģu lapa

Šitake nomazgā, nožāvē, sagriež šķēlēs. Daikonu un burkānus nomizo un sagriež ļoti plānās šķēlēs. Tofu sagriež 1 cm kubiņos. Vāra buljonu, pievieno miso pastu un samaisa, lai pasta pilnībā izšķīst. Pievieno šitake un vāra uz lēna uguns 2-3 minūtes. Pievieno tofu un dārzeņus, vēra vēl 2 minūtes. Lociņus plāni sagriež un apkaisā ar tiem bļodas. Ielej zupu bļodās, pārkaisa ar plānās strēmelēs sagrieztu vakame un pasniedz nekavējoties.

 

Omlete ar šitake sēnēm

  • 100 g šitake
  • 1/2 sīpola
  • 3 olas
  • sāls pēc garšas
  • eļļa cepšanai

Šitake sēnes nomizot, smalki sagriezt un apcept eļļā. Pievienot sagrieztu sīpolu un cept vēl 5-10 minūtes. Olas sakult, pievienot sāli un ieliet pannā ar sēnem. Cept dažas minūtes līdz būt gatava omlete. Pirms pasniegšanas apkaisīt ar zaļumiem.