Sidrā ceptā cūkgaļa
- 6-8 gabali cūkgaļas filejas
- 2 ēdamkarotes sveista
- 2 ēdamkarotes sidra
- sāls, pipari pēc garšas
Pildījumam:
- 4-5 kartupeļi
- 2 lieli āboli
- mārsila vai salvijas zaļumi pēc garšas
- 3-4 ēdamkarotes sviesta
- 1 ziemas sīpols
Pildījumam savienojiet vārītus kartupeļus un ābolus, pievienojiet sviestu, sasmalciniet sīpolus un mārsila vai salvijas zaļumus. Visu labi sajauciet. Ierīvējiet cūkgaļas steikus ar sāli, pipariem un sviestu. Izvietojiet steikus ugunsizturīga trauka malās, aplejiet ar sidru un vaļīgi apsedziet ar foliju. Apcept iepriekš labi sasildītā cepeškrāsnī aptuveni 1 stundu.
Cūkgaļa sidrā ar apelsīniem
- 750 g cūkgaļas filejas
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- milti
- sāls, svaigi malti pipari pēc garšas
- šalotes sīpoli – 1 gab.
- 1,5 glāzes sidra
- viena apelsīna sula
- 1/4 apelsīna apelsīnu miziņas
- kripata maltā kanēļa
- kripata pūdercukura
Rotājumam:
- apelsīns
- zariņš pētersīļa
- apceptās mandeles
Smagā ugunsizturīgā kastrolī sakarsējiet olīveļļu. Ieberiet miltus šķīvī, sajauciet to ar sāli un pipariem. Gabalos sagriezto gaļu apveliet miltos, apcepiet no divām pusēm līdz parādās garoziņa. Pārlieciet gaļu uz šķīvja. Smalki sagrieziet sīpolus, apcepiet eļļā līdz gaiši-brūnai krāsai. Ielejiet sidru, apelsīna sulu, pievienojiet apelsīna miziņu un kanēli. Novediet līdz vārīšanai un sautējiet 2-3minūšu garumā. Ielieciet cūkgaļu atpakaļ kastrolī, sajauciet ar mērci, sautējiet uz lēnā uguns 45 minūšu garumā līdz cūkgaļa paliek mīksta. Gatavo gaļu nolieciet uz šķīvja. Izvāriet mērci līdz pusei. Pēc vēlmes mērci var pielikt sāli un piparus, pievienot kanēli un kripatu pūdercukura. Ar šo mērci apliet gaļu, izrotāt ar apelsīna daļiņām, pētersīļa zariņiem un apceptām mandelēm.
Pīle ar sidru un āboliem
- ziemas sīpoli – 230 g
- selerija – 270 g
- āboli (saldie) – 4 gab
- citronu sula – 15 ml
- ingvers – pēc garšas
- pīle (neliela) – ap 800 g
- sāls, melnie pipari (maltie) – pēc garšas
- milti – 2 ēdamkarotes
- sviests – 50 g
- bekons (sagriezts) – 4 gab
- vistas buljons – 300 ml
- sidrs – 800 ml
- saldais krējums (ar augstu tauku saturu) – 150 ml
- āboli (apceptie gabaliņi) – pēc garšas
- mārsils (zariņi) – pēc garšas
Sagrieziet sīpolus, seleriju un ābolus uz četrām daļām, izņemiet serdi. Visu sajauciet bļodā un aplejiet ar citronu sulu. Attīriet un sagrieziet ingveru. Sagrieziet pīli porcijās, pielieciet piedevas un uzkaisiet virsū miltus. Pannā izkausējiet sviestu un apcepiet pīli līdz zeltainai krāsai. Pīli nolieciet atsevišķā traukā. Bekona gabaliņus apcepiet līdz zeltainai krāsai. Pievienojiet sīpolus, seleriju, ābolus un ingveru. Gatavojiet 10 minūtes. Ieberiet 2 ēdamkarotes miltu dārzeņos un gatavojiet vēl 2 minūtes. Ielejiet buljonu un sidru, uzvāriet. Izņemiet pīli, uzlieciet vāku un sautējiet aptuveni 1 stundu. Izņemiet pīli no mērces. Mērci izlaidiet cauri sietam un ielejiet kastrolī ar saldo krējumu. Novediet līdz vārīšanai un gatavojiet 10-15 minūtes līdz sabiezēšanai. Atkal ielieciet pīli mērcē, pielieciet sāli un piparus. Pirms pasniegšanas izrotājiet ēdienu ar ceptiem āboliem, mārsila zariņiem, pasniedziet ar frī kartupeļiem.
Gulašs no aitas gaļas ar sidru
- kartupeļi (attīrīti uz sagriezti ripiņās) – 750 g
- milti – 25 g
- aitas gaļa – 800 g
- olīveļļa – 3 ēdamkarotes
- burkāni – 3 gab.
- ziemas sīpoli – 2 gab.
- mārsils (lapas) – 2 ēdamkarotes
- dārzeņu buljons – 300 ml
- sausais sidrs – 150 ml
- sviests – 25 g
Uzsildiet cepeškrāsni līdz 190 °C temperatūrai. Novāriet kartupeļus sālītā ūdenī ap 2 minūtēm, nolejiet ūdeni. Ieberiet miltus polietilēna maisiņā, pielieciet sāli un piparus, pievienojiet gabaliņos sagrieztu aitas gaļu un labi sakratiet, lai aitu gaļa būtu labi noklāta ar miltiem. Pannā sakarsējiet eļļu. Apcepiet sagrieztos burkānus un sīpolus 5 minūšu garumā. Nolieciet malā. Apcepiet aitas gaļu līdz garoziņai. Ielieciet dārzeņus un aitu gaļu lielā ugunsizturīgā traukā. Pievienojiet buljonu un sidru, virsū izlieciet kartupeļus, pāršļakstiet ar eļļu. Pielieciet sāli un maltus piparus. Apcepiet 50-60 minūtes.
Pankūkas ar āboliem un sidru
- āboli (saldskābi) – 600 g
- saldais sidrs – 100 ml
- citronu sula – 2 ēdamkarotes
- rozīnes (bez kauliņiem) – 75 g
- kanēlis – 1 gab
- piens – ap 400 ml
- milti – 200 g
- olas – 3 gab
- sviests (izkausēts) – 75 g
- cukurs – 1 ēdamkarote
- sāls – 1 liela kripata
- kausētā eļļa – cepšanai
- tauki formas ieeļļošanai
Mērcei:
- saldais krējums – 300 ml
- olas (dzeltenumi) – 3 gab.
- kalvadoss– 3 ēdamkarotes
- cukurs – 2 ēdamkarotes
- citronu sula – 1 ēdamkarote
Ābolus nomazgāt, notīrīt mizu, izņemt serdes, sagriezt nelielos gabaliņos. Uz lēnā uguns uzvārīt sidra, citronu sulas, rozīņu un kanēļa maisījumu. Pievienot ābolu gabaliņus un sautēt zem vāka 5 minūtes. Izņemt kanēli. Sagatavot pankūku mīklu. Sajaukt pienu un miltus, pa vienai pievienot olas, pēc tam sviestu, cukuru, sāli, samīcīt viendabīgu mīklu. Atstāt mīklu uz 15 minūtēm.
Uz pannas ar 16 cm diametru sakarsēt kausēto eļļu. Uz pannas ieliet nedaudz mīklas un viendabīgi sadalīt pa pannas virsmu. Cept pankūku, pēc tam apgriezt to apcept no citas puses. Tādā veidā izcept visas pankūkas (aptuveni 16 gabali). Pankūkām virsū uzlikt ābolu pildījumu, satīt ruletēs un izlikt tauku ieeļļotā cepšanas formā cieši klāt viena otrai.
Mērcei nedaudz saputot saldo krējumu, sajaukt to ar olas dzeltenumiem. Sajaukt kalvadosu, cukuru un citronu sulu. Sakult ar saldo krējumu. Līdz pasniegšanai galdā nolikt aukstā vietā.
Uzsildīt cepeškrāsni līdz 175 °C. Forma jānoliek cepeškrāsns augšējā plauktā un jāuzsilda pankūkas 10 minūtes. Pēc tam apliet tās ar mērci un atstāt karstā cepeškrāsnī vēl uz 2-3 minūtēm. Pasniegt karstas.
Pīrāgs ar vistu, sidru un sēnēm
- sviests – 25 g
- ziemas sīpoli (smalki sagriezti) – 1 gab
- vistas krūtiņas (sagriezti kubiciņos) – 450 g
- šitake sēnes (sagrieztās) – 150 g
- sidrs – 300 ml
- skābais krējums vai freš krēms – 4 ēdamkarotes
- kārtainā mīkla – 500 g
Uzsildīt cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Uz pannas sakarsēt sviesta gabaliņu, apcept sīpolus 3 minūšu garumā. Pievienot vistas krūtiņas un 150 g sagriezto šitake sēņu, apcept līdz zeltainai krāsai. Ieliet 300 ml sidra, uzvārīt un sautēt 5 minūtes. Pievienot freš krēmu, pielikt piedevas un izlikt četrās atsevišķās keramiskās formiņās cepeškrāsnij.
Ieeļļot katras formas malas ar sakultām olām. Izrullēt 3-4 cm biezu kārtaino mīklu un izgriezt 4 gabaliņus, lai tie pilnībā apsegtu formu no augšas. Novietojiet formiņas uz cepešpannas un cepiet 15-20 minūtes līdz mīkla pacelsies un iegūs zeltainu garoziņu.
Cūkgaļa, apcepta ar sidru un bumbierēm
- cūkgaļas šķiņķis (bez kaula) – 1,4 kg
- sausais sidrs – 300 ml
- kalvadoss – 2 ēdamkarotes
- sāls – 1 ēdamkarote
- mārsils (sausais) – 2 ēdamkarotes
- pipari (saspiesti, zirnīši) – 1 ēdamkarote
- koriandrs (malts) – 1 ēdamkarote
- augu eļļa – 2 ēdamkarotes
- sviests – 25 g
- kadiķis (saspiestās ogas) – 1 ēdamkarote
- kļavu sīrups – 4 ēdamkarotes
- saldais krējums (dubultais) – 100 ml
Garnējumam:
- bumbieres (lielas) – 6 gab.
- ziemas sīpoli (smalki sagriezts) – 2 gab.
- sviests – 50 g
- cukurs – 2 ēdamkarotes
Savienojiet sāli, mārsilu, piparus un koriandru. Ierīvēt maisījumu cūkgaļā. Ielikt lielā traukā un apliet ar sidru un degvīnu. Uz nakti apsegt un atdzesēt.
Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Izņemt gaļu no marinādes, noslaucīt sausu ar papīra dvieli un, ja nepieciešams, pārvilkt ar akurātu cilindru. Marinādi saglabāt. Sakarsēt sviestu un augu eļļu pannā ar biezu dibenu, pievienot gaļu un apcept 5 minūtes no abām pusēm. Pārlikt cepešpannā un cept 30 minūtes, divas reizes apgriežot.
Apliet gaļu ar saglabāto marinādi un gatavot vēl 1-1,5 stundas, periodiski aplejot gaļu ar marinādi. Ja gaļa paliek pārāk sausa, pievienojiet sidru.
Pa to laiku attīriet bumbieres no mizas un sagrieziet tās uz pusēm. Aplejiet tās ar citronu sulu. Ielieciet kastrolī ar sīpoliem, sviesta gabaliņu un uzberiet virsū cukuru. Pielieciet piedevas, apsedziet un gatavojiet uz vidējā uguns 10 minūtes.
Izņemiet gaļu no cepeškrāsns, ietiniet to folijā un atstājiet siltā vietā. Uzlieciet formu, kurā tika gatavota cūkgaļa uz lielā uguns un samaisiet formā palikušās sulas. Pievienojiet kadiķa ogas, kļavu sīrupu un saldo krējumu, un gatavojiet 5 minūtes. Sagrieziet gaļu.
Pasniegt ar bumbierēm un kadiķu mērci.