Mīksta siera izgatavošana

1) Auksta (iepriekšējs vārīta un atvēsināta) ūdens pus glāzē izberam 1/10 pepsīna pakas daļu un izmaisām līdz pilnai izšķīdināšanai:
8 pilnpiena litros, kas ir uzsildīts līdz temperatūrai 35 °С ielejam šo pusglāzi.

 

2) Rūpīgi 2-3 minūtes rūpīgi izmaisam un atstājam.Gaidām pirmo pārvērtību - piens pārvēršas želejā. Tas notiek pēc 30-60 minūtēm.

 

3) Ieduram garu nazi līdz trauka dibenam, un turot nazi stingri vertikāli, sagriežam masu ‘’sieta veidā’’ 3-5 cm, pēc tam, sagriežam horizontāli, precīzāk - zem lenķa, lai rezultātā sanāktu klucīši 3-5 cm izmēros.

 

4) Ievietojam parastā vannā tieši vannas istabā lielu bļodu, ielejam tajā ūdeni kura temperatūra ir 36-37 °, un ieliekam tur trauku.


5) Palielinot ūdens temperatūru līdz 38-39° С, un uzturot to tādā līmenī, periodiski pārmaisām sieru masu, cenšoties nepieļaut gabalu salipšanu. Ja patrāpās lieli gabali, pie reizes sagriežam arī tos. Maisīt vajag katras 20-30 minūtes.

 

6) Periodiski pārmaisot, gaidām otro pārvērtību - sieru masa pārvēršas struktūrā kas ir līdzīga gumijai. Parasti tas notiek pēc 2-3 stundām.

 

7) Saliet serumu atsevišķā traukā.

 

8) Izliekam siera masu sietā vai caurdurī. Kad seruma atliekas notecēs, un masa atdzisīs līdz istabas temperatūrai - mēs iegūsim mīkstu mājas sieru.