Visas vēstures gaitā gan tautas dziednieki un diplomēti mediķi-zinātnieki uzstājīgi centās noskaidrot, kas padara kvasu ārstniecisku. Vieni apgalvoja, ka veselīgas īpašības kvasam piešķir graudaugu kultūras, citi deva priekšroku maizes cepšanas raugam, pārējie – citām piedevām, kuras izmanto kvasa pagatavošanā. Šis strīds nav izšķirts līdz pat šai dienai. Acīmredzami, taisnība ir tiem, kuri uzskata, ka labumu nes visi komponenti, kas ir kvasa sastāvā: raugs, ogļhidrāti, olbaltumvielas, organiskās skābes, vitamīni, fermenti un minerālvielas. Kvasa dziedinošo spēku izskaidro ar tā sastāvā esošo pienskābi, grupas „B” vitamīniem (B-1, 2, 6, 12, 15) un askorbīnskābi, brīvām aminoskābēm (tajā skaitā astoņām neaizvietojām), kalciju, magnēziju un citiem makro- un mikroelementiem. Ar to ne tikai veldzēja slāpes, bet arī ārstēja cingu, saaukstēšanos, drudzi, sāpes vēderā.
Pēc savas iedarbības uz organismu, kvass līdzinās pienskābes produktiem: tāpat tonizē kuņģu-zarnu trakta darbību un neļauj kaitīgiem mikrobiem vairoties tajā. Tautas medicīnā kvasu izsens lietoja kā urīnu dzenošo un caurejas līdzekli, kā arī drudža, saaukstēšanās, tūskas, dažu zarnu slimību ārstēšanai. Tāpat būtu labi lietot to cilvēkiem, kuri cieš ar ādas slimībām, furunkulozi, zarnu floras traucējumiem (piemēram, pēc ārstēšanās ar antibiotiķiem), kā arī aknu slimību gadījumā. Tāpat ar kvasu var ārstēties, ja, piemēram, gatavot to no zālēm, kas palīdz Jūsu slimību gadījumā. Tas būs gan garšīgi, gan veselīgi. Visus ārstnieciskos kvasus iesaka dzert pa 1 tasei 3 reizes dienā. Skābo kvasu nedrīkst lietot čūlas slimību, gastrīta, kolīta un podagras gadījumos.
Atsevišķi pievērsīsimies biešu kvasam. Biešu kvass iedarbojas uz visu organismu. Tas lieliski palīdz pret aizsprostojumiem un akmeņiem aknās, no pūstošas rūgšanas zarnu traktā, kas graujoši iedarbojas uz grupas „B” vitamīnu, padarot hipertonijas slimniekus vājus un kūtrus. Biešu kvass paplašina asinsvadus, uzlabo to ritmisko saraušanos. Atver visus aizsprostojumus, panākot to uzsūkšanos. Tāpat ārstē limfu, nieres, aknas, kuņģu-zarnu traktu, labi noder aterosklerozes gadījumā. Kā to pagatavot? Ņemiet dažas vidējā izmēra bietes (izvēlieties pašus tumšākos). Nomizojiet, nomazgājiet un sagrieziet uz daļām. Lieciet tās trīslitru pudelē līdz pusei, līdz augšai pielejiet aukstu uzvārītu ūdeni. Atstājiet vēsā vietā (tā, lai kvasam nebūtu nedz auksti, nedz karsti) rūgšanai. Līdzko kvass sāks rūgt, variet sākt to dzert. Izdzerot glāzi vai divas, atkal pielejiet ūdeni līdz augšai. Šo kvasu var dzert līdz tas zaudē garšu un krāsu. Dzeriet biešu kvasu uz veselību.