Kvasa receptes

Kvass no iesala
Uz 1 l ūdens: 1 iesala glāze, 100 g cukura un 10 g rauga.
Latvijas ciematos gatavoja kvasa kukulīšus no rudzu iesala un rudzu miltiem. Miltus aplēja ar verdošo ūdeni, pievienoja iesalu, samaisīja un māla podā lika krāsnī līdz nākamajai dienai. No iegūtās biezās mīklas taisīja nelielus kukulīšus-rausīšus un cepa tos krāsnī. Šos kukulīšus smalcināja un izmantoja kvasa pagatavošanai. Izkaltētos kukulīšus varēja glabāt veselu gadu. Mūsdienu mājas apstākļos var pagatavot kvasu no iesala vieglākā un ātrākā veidā. Pietiek uzsildīt ūdeni emaljētā traukā, verdošā ūdenī iebērt iesalu, atstāt ievilkties uz 2-3 stundām, noliet uzlējumu stikla burkā, pievienot cukuru, atšķaidītu raugu un atstāt vēsā vietā uz 6-8 stundām.

 

Kvass ar mārrutkiem
Uz 1 l kvasa: 50 g mārrutku.
Parastajam gatavam kvasam pievienot mārrutku skaidiņas, atstāt ievilkties uz 2-3 stundām. Atdzesēt un pasniegt pokālos vai augstās glāzēs.

 

Baltais kvass
Baltā kvasa pagatavošanas paņēmiens ir pazīstams jau sen. To gatavoja lielā daudzumā, īpaši vasaras laikā.
Uz 5 spaiņiem kvasa ņēma 4 kg rudzu miltu, 400 g iesala un 400 g griķu miltu. To visu rūpīgi samaisīja, atšķaidīja ar ūdeni (aptuveni 3 l), atkārtoti pārmaisīja un ieleja 3 l verdošā ūdens. Pēc 0,5 stundām pielēja vēl 3 l verdošā ūdens. Verdošo ūdeni turpināja pieliet porcijām pa 2-3 l līdz kopējais šķīduma daudzums sasniedz 12 l. Pēc samaisīšanas šķīdumu pārlēja mucā, pievienoja 2 l biezumu no vecā kvasa, apsedza ar audeklu un lika siltā vietā. Nākamajā dienā pielēja 4 spaiņus ūdens (verdošā vai atdzesētā), samaisīja, novietoja aukstā telpā. Pirms izmantošanas izfiltrēja.

 

Kvass ar apini
Uz 3 l kvasa: 50 g apiņi.
Kvasa uzlējumu ar apini izmanto diētiskajā uzturā gastrīta, dzeltenās kaites gadījumā un matu stiprināšanai.
Šāda kvasa pagatavošana ir diezgan vienkārša. Gatavam kvasam pievienot apiņi un atstāt ievilkties uz 5-8 stundām. Pēc tam lietot pēc ārsta nozīmējuma.

 

Kvass ar piparmētrām
Gatavot tāpat kā ar raudeni, tikai papildus nepieciešams pievienot 2 ēdamkarotes medus uz 1 l kvasa. Šī kvasa recepte bija pazīstama jau sen. Tā, 1800.g. vārdnīcā „Veselības avots” par piparmētru kvasu ir pateikts, ka „šīs dzēriens, ja tas ir labi izvārīts, nav biezs un ir nostāvējies uz piparmētrām, ir visai veselīgs. Tam piemīt spēcīgā īpašība pretoties cingai un visādām puvekļu slimībām. Tas padara dzelteno kaiti neasu, atdzesē un ir visai veselīgs katrā laikā, bet īpaši vasaras karstumā holeriķiem”.

 

Ingvera kvass lietuviešu gaumē
Uz 6 l kvasa: 1 glāze ābolu sīrupa, 1 glāze cukura un 5 g ingvera.
Gatavā maizes kvasā ieliet ingvera novārījumu un ābolu sīrupu. Pievienot cukuru un raugu.  Raugu iepriekš atšķaidīt ar siltu ūdeni, pievienot miltus un cukuru, atstāt uz 1 stundu.

 

Ķimeņu kvass
Uz 20 l ūdens: 2 kg rudzu maizes (sausiņiem), 5g S-33 Saf Brew rauga, 4 glāzes cukura, 50-60 g ķimeņu.
Ķimeņu kvasu labi gatavoja Urālos un Sibīrijā. Tas ir diētisks un profilaktisks dzēriens, kas regulē gremošanas procesu un aizsargā no saaukstēšanās. Kvasu gatavo kā parasti no sausiņu uzlējuma, tikai vienlaikus ar raugu un cukuru pievieno saberztas ķimeņu sēklas. Pirms atdzesēšanas kvasu izfiltrē.

 

Ātrais mājas kvass
Uz 10 l ūdens: 1 kg rudzu sausiņu, 750 g cukura, 50 g rozīņu, 15 g upeņu lapu, 2,5 gr alus rauga S-33 Saf Brew, 2 ēdamkarotes sausās krūzmētras.
Sausiņus apliet ar karstu ūdeni un atstāt ievilkties 12 stundu garumā, atsevišķi uzvārīt piparmētras un upeņu lapas, atstāt ievilkties uz 3-5 stundām. Iegūto cukura uzlējumu izfiltrēt caur sietu, pievienot tam izfiltrētu piparmētru un upeņu lapu uzlējumu, cukuru, raugu, atstāt rūgšanai uz 4 stundām, izfiltrēt un izliet pudelēs. Pievienot katrā pudelē 2-3 rozīnes un atstāt uz 2 dienām nostāvēties.

 

Kvass poļu gaumē
Uz 1 l ūdens: 1 kg rudzu maizes, 4 glāzes cukura, 0,31 g rauga S-33 Saf Brew, 1 ēdamkarote citronskābes vai 2 citronu sulas.
Rudzu maizi apsusināt, apliet ar verdošo ūdeni, atstāt uz 2-3 stundām. Kad atdzisīs, izfiltrēt, pievienot pūdercukuru, raugu, citrona sulu vai citronskābi. Atstāt uz 24 stundām, pēc tam saliet pudelēs, aizkorķēt un atstāt uz 3 dienām aukstā vietā.

 

Kvass no kāpostu sālsūdens
Uz 1 l kāpostu sālsūdens: 0,3 l kvasa koncentrāta, 1,5 l atdzesētā uzvārītā ūdens, 1 glāze cukura, 0.31 g rauga S-33 Saf Brew.
Tāds kvass satur pretčūlas vitamīnu Y, dažādus mikroelementus, kā arī citas bioloģiski aktīvās vielas, kurus satur kvasa koncentrāts. Sālsūdenī no skābētiem kāpostiem ieliet rūpnieciskās ražošanas kvasa koncentrātu, pievienot cukuru, ūdeni un raugu. Atstāt rūgšanai uz 12 stundām.

 

Kvass no nevārītām bietēm
Uz 2 l ūdens: 1 kg biešu, 4 ēdamkarotes cukura.
Attīrītās bietes smalki sakapāt vai sagriezt salmiņu veidā un ielikt stikla burkā ar 3 l ietilpību. Apliet ar verdošo ūdeni, pievienot cukuru un rudzu maizes garozu. Burku aizvērt ar marli un atstāt rūgšanai uz 3 dienām. Pēc tam kvasu izfiltrēt, saliet pudelēs, aizkorķēt un atdzesēt.

 

Burkānu kvass
Uz 1 l ūdens: 100 g žāvētu burkānu, 200 g cukura, vaniļas cukurs uz naža gala, 10 g rauga, 0,2 citrona.
Žāvētus burkānus apliet ar karstu ūdeni un atstāt ievilkties uz 2 stundām, izfiltrēt. Uzlējumam pievienot cukuru, citrona sulu, atdzesēt, ielikt raugu un atstāt uz 4-5 stundām rūgšanai. Kad kvass sāks putoties, ieliet karstā ūdenī izšķīdinātu vaniļas cukuru. Atstāt aukstā vietā uz 12 stundām.

 

Ābolu kvass
Uz 3 l kvasa, kurš tiek pagatavots no kvasa ekstrakta: 1 kg ābolu, 200 g cukura.
Ābolu mizas un serdes apliet ar aukstu ūdeni un novārīt. Ar iegūtu karstu novārījumu apliet rudzu sausiņus. Tālāk gatavot tāpat kā parastu kvasu. Ābolus kopā ar mizu un serdi sarīvēt uz rīves, apliet ar gatavo maizes kvasu, sajaukt, izfiltrēt caur marli un pievienot cukuru.

 

Citronu kvass
Uz 3 l ūdens: 2-3 citroni, 200 g cukura (sīrupam), 30-40 g rozīņu, 20 g rauga.
Citronus applaucēt ar verdošo ūdeni, noņem citronu miziņas un ievieto stikla burkā ar ietilpību 3 l. Apliet citronu miziņas ar karstu cukura sīrupa šķīdumu, pievienot nomazgātas un izmērcētas rozīnes, citronu sulu. Atdzesēt līdz 18-20 °C temperatūrai uz lēnā uguns, atdzesēt līdz 18-20