"Mājas Alus"
Komplekts 30 pudelēm vīna pagatavošanai 21 dienu laikā.
Komplektā:
- Vīna ekstrakti
- Paciņa A: vīna raugs un vīna barojoša vide
- Paciņa B: stabilizators (kālija metabisulfīts)
- Paciņa C: dzidrinātais (kālija sorbāts)
- Paciņa D: dzidrinātais (polisaharīds)
Visu nepieciešamu aprīkojumu vīna pagatavošanai Jūs variet iegadāties mūsu interneta veikalā www.akciza.net.
Vīna pagatavošanas instrukcija
Sagatavošana
Pirms Jūs ķeraties vīna pagatavošanas procesam sagatavojiet visu nepieciešamo aprīkojumu (rūgšanas trauku ar vāku, hidroaivaru, lāpstiņu maisīšanai, dezinfekcijas līdzekli utt.) Dezinfekcijai rekomendējam lietot īpašu attīrītāju/sterilizētāju (hlora dezinficēšanas tabletes „Pastelles”). Kārtīgi izmazgājiet visu aprīkojumu. Pielejiet rūgšanas trauku ar aukstu ūdeni līdz pusei, pielieciet hlora tableti un ļaujiet tai izšķīst. Šajā šķidrumā dezinficējiet visu aprīkojumu, kas pagatavošanas procesā nonāks kontaktā ar vīnu (vāku, hidroaivaru, lāpstiņu maisīšanai utt.). Visu izskalojiet pēc dezinfekcijas ar aukstu ūdeni, un ļaujiet visam nožūt pašam (nedrīkst slaucīt visas ierīces tā, kā tās var atkal ienest baktērijas).
Pagatavošana
Ielejiet 10 litrus ūdens (rekomendējam lietot tīru, dzeramo ūdeni, nevārītu) raudzēšanas traukā un pievienojiet vīna koncentrātu. Ielejiet ūdeni koncentrāta kanniņā un kārtīgi sakratiet. Pielejiet raudzēšanas traukam. Izšķīdiniet 4 kilogramus baltā cukura 8 litros karsta ūdens. Atdzesējiet maisījumu līdz 25ºC un pievienojiet raudzēšanas traukam. Kārtīgi visu samaisiet. Pievienojiet papildus aukstu ūdeni, lai iegūtu tilpumu 23 litri. Maisiet un pārbaudiet temperatūru. Ja augstāk par 27ºC, tad atdzesējiet. Pievienojiet paciņu A un kārtīgi samaisiet. Cieši aiztaisiet vāku un pielieciet hidroaizvaru pirms ielejot tajā ūdeni līdz pusei.
Fermentācija
Lai radītu ideālus apstākļus raudzēšanas laikā vīnam jānodrošina vienmērīgu temperatūru (24ºC). Ja Jūs nevariet nodrošināt rekomendējamo temperatūru, rekomendējam lietot sildīšanas paliktņus, jostas vai citas temperatūras regulējamas ierīces. Dienas vai divu robežās sāksies fermentācija, tai raksturīga burbuļu aktivitāte hidroaizvarā. Ideālos apstākļos vīnam nepieciešams rūgt aptuveni 14 dienas, ja temperatūra būs zemāka par rekomendējamo rūgšanas process var būt ilgāks. Fermentācijas beigas būs lēnāks burbuļu temps hidroaivarā, aptuveni viens burbulis katras 30 sekundes. Tagad pagaršojiet vīnu. Ja pēc garšas tas ir salds vai pussalds un tas Jūs apmierina variet pariet pie vīna stabilizācijas. Ja Jūs vēlaties pus sauso vai sauso vīnu tad turpiniet raudzēšanu. Ja lietojat hidrometru, vīns būs salds pie 1010, vidēji sauss pie 1000 un sauss pie 993 atzīmes. Pārlejot glabāšanai sauso vīnu atkal var saldināt (skatīt nodaļu Saldināšana)
Stabilizācija
Šajā brīdī izslēdziet visas sildīšanas ierīces un pievienojiet paciņu B. Lai dabūtu ārā raudzēšanas gāzes, tad nākamo trīs dienu laikā (2-3 reizes dienā) pakratiet raudzēšanas trauku.
Dzidrināšana
Pievienojiet paciņu C. Kārtīgi samaisiet un atstājiet uz 3 stundām vai ilgāk. Tālāk pievienojiet paciņu D un sakratiet vai uzmanīgi samaisiet. Tad novietojiet vēsā vietā, lai turpinātos dzidrināšana un, pārejot pie nākamā posma, nevajadzētu trauku sakratīt. Kad vīns ir pilnībā attīrījies (tas var būt ātrāk nekā pēc 3-4 dienām) to jāattīra no nogulsnēm, pārlejot ar caurulīti vai krānu. Esiet uzmanīgi, nesakratiet nogulsnes.
Saldināšana
Vīnu var saldināt pievienojot arī cukuru vai lietojot sīrupu pagatavotu sekojošos veidos:
Pievienojiet 225 g baltā cukura un ¼ tējkaroti citronskābi uz 140 ml ūdens. Ievietojiet kastrolī un vāriet 5 minūtes. Sīrups jāiepilda pudelēs, kad ir atdzisis un jāglabā ledusskapī. Ja vēlaties abus vīna veidus, saldo un sauso, tad raudzējiet līdz tas ir sauss un vēlāk pēc vajadzības varat pievienot sīrupu, lai saldinātu.
Pildīšana
Vīnu var glabāt traukos pēc Jūsu izvēles (vīna pudeles, stikla balonos vai citos traukos). Atgādinām, kad traukiem glabāšanai jābūt cieši aizkorķētiem (lietojiet dabīgus vai sintētiskus korķus)
Glabāšana
Vīnu jāglabā vēsa un tumšā vietā.