Kā pagatavot sidru mājās

„Mājas Alus” piedāvā Jums vienu no paņēmieniem kā pagatavot sidru mājās. Visu nepieciešamo Jūs atradīsiet mūsu interneta veikalā

Sidrs
(16-24 litru sidra trijās nedēļās)

Recepte


Sidra veiksmīgai pagatavošanai ir jābūt pilnīgi tīriem traukiem un palīgierīcēm. Pēc rūpīgas trauku un palīgierīču nomazgāšanas ir jānoskalo ar karstu ūdeni. Jāņem vērā arī ūdens kvalitāte. Ūdensvada ūdens pietiekami mikrobioloģiski tīrs. Sidra rūgšana  process ir diezgān lēns, tāpēc ir sarežģītāk izsekot. Rekomendējam izmantot hidroaizvaru un hidrometru pirmā rūgšanas procesa beigu noteikšanai, citiem vārdiem sakot pareizā laikā saliet pudelēs.

 

1. Misas sagatavošana
Intensīvs aromāts, garša un alkoholu saturošs mājas sidrs atkarīgs no ūdens un cukura daudzuma, ko izmanto pēc šīs tabulas.

 

Apjoms, litri Cukurs, gramos
24 20 16
Alkohola saturs  vol.%
2,6 3,1 3,8
200
Alkohola saturs  vol.%
3,7 4,4 5,4
600
Alkohola saturs  vol.%
4,2 5,0 6,1
800
Cukura, saldums g/l
20 25 30

 

Izšķīdiniet izvēlēto daudzumu cukura divos litros karsta ūdens un pievienojiet bundžas saturu. Kārtīgi samaisiet. Pārlejiet masu rūgšanas tvertnē apmēram 30 litru apjomā. Pievienojiet ūdeni apmēram 18 ºС lai dabūtu izvēlēto apjomu 16-24 litriem. Pirmā rūgšanas procesa laikā raugam ir nepieciešams skābeklis. Lai nodrošināt skābekļa piekļuvi, varat, piemēram, daļu sagatavotās alus misas ieliet tīrā spainī, un tad atpakaļ rūgšanas tvertnē. Atkārtojiet šo procedūru vairākas reizes. Pārbaudiet misas temperatūru, sagatavojot šādā veidā tai jābūt 22-27 ºС. Rekomendējas izmērīt misas sākotnēju blīvumu un misas salduma līmeni. Tai jābūt 1,022. Tas nozīmē alkohola saturs jūsu sidrā būs aptuveni 2,6%.

 

2. Rūgšana
Ielejiet misas nedaudz mazāk par litru, kuru Jūs esat jau sagatavojuši, litra traukā. Pielieciet klāt sauso raugu. Pagaidiet kamēr raugs sāks briest, kas aizņems apmēram 0,5-1 stundas. Kad raugs sāk rūgt, augšpusē parādīsies burbulīši. Izlejiet misas massu un raugu palikušajā missā.

 

3. Sākotnēja rūgšana
Aizveriet cieši vāku rūgšanas tvertnei, tā lai spiediens, kas izveidojas rūgšanas procesā iziet caur hidroaizvaru. Raudzējiet misu istabas temperatūrā (20-25 ºС). Katru dienu sekojiet burbulīšu tīrībai hidroaizvarā. (Ja burbulīši nav parādījušies pēc 24 stundām, paņemiet paraugu,pārbaudiet vai burbulīši parādījās pašā šķidrumā, pagaršojiet vai šķidrums nav palicis mazāk salds un pārbaudiet vai cieši aiztaisīts vāks un hidroaizvars. Rūgšanas process aizņem nedaudz vairāk par nedēļu. Kad burbulīši parādīsies lēnāk nekā iepriekš, sāciet sekot blīvumam( šķidrums paliek salds pateicoties saldinātājam , tāpēc arī nogaršojot dzērienu, nav viegli noteikt vai rūgšanas process ir beidzies. Kad blīvus pārstās samazināties (uz atzīmes 1,003 vai 3 pēc ariometra skalas), laiks sidru saliet pudelēs. Līdz šim laikam burbulīši hidroaizvarā parādīsies ar ātrumu viens burbulis 4 minūtēs.

 

4. Iepildīšana
Lai sidru piepildītu ar ogļskābo gāzi, ir nepieciešams pielikt klāt pudelē 5,5-6,5 g cukura uz vienu litru. Sagatavojiet cukura sīrupu atsevišķā traukā samaisot divas daļas cukura un trīs daļas ūdens (piemēram uz 200 gr cukura 300 gr ūdens) Sakarsējiet to uz plīts visu laiku maisot, kamēr viss cukurs neizkusīs. Atstājiet masu atdzist istabas temperatūrā. Sīrups ir gatavs. Nelielam rauga daudzumam ir jāiekļūst pudelē kopā ar sidru pēc pirmā rūgšanas procesa, lai ātrāk pabeigtu rūgt. Salejot pudelēs var izmantot sifona caurulīti un tīru trauku. Stipri aizveriet pudeles.

 

5. Rūgšanas pabeigšana un nobriešana
Atstājiet pudeles istabas temperatūrā uz vienu nedēļu. Par šo laiku sidram jābūt caurspīdīgam un jāizveidojas ogļskābes gāzes spiedienam. Nolieciet pudeles vēsā vietā. Sidrs ir gatavs lietošanai pēc dažām dienām, pastāvot ledusskapī. Ja ūdens , trauki un visas palīgierīces alus pagatavošanai bija tīri, sidrs var glabāties vēl vairākus mēnešus ledusskapī.

Svarīgi Nedrīkst cukura daudzumu palielināt pie saliešanas. Pārāk liels cukura daudzums izsauks lieku spiedienu un pudele var sasisties. (neizmantojiet vecas pudeles no alus vai limonādes, pudeles no vīna un liķiera neder sidra saliešanai).