Mājas kvasa pagatavošana
Lai pagatavotu kvasu, ir jābūt tīriem traukiem un palīgierīcēm. Traukus nodezinficē ar dezinfekcijas līdzekļa palīdzību. Rūpīgi noskalo ar karstu ūdeni.
1. Kvasa misas pagatavošana
Kvasa ekstraktu sajauciet ar 3-5 litriem silta ūdens un pievienojiet cukuru 1-1.5kg. Maisiet misu rūgšanas tvertnē tik ilgi, kamēr kvasa ekstrakts un cukurs ir pilnībā izšķīdis. Pielejiet klāt atlikušo ūdens daudzumu ievērojot ūdens temperatūru, kurai ir jābūt robežās no 20-25ºC. Ja, Jūs vēlaties iegūt daudz blīvāku kvasu, pielejiet mazāk ūdens. Pirmajā rūgšanas etapā raugam ir nepieciešams skābeklis, lai nodrošinātu efektīvāku skābekļa piekļuvi kvasa misai, Jūs variet misu pārliet no viena trauka otrā, tādā veidā nodrošinot misas piesātināšanu ar skābekli. Procesu atkārto 1-2 reizes. Misas temperatūrai jābūt 20-25ºC. Pie augstākas temperatūras rauga funkcijas apstājas, bet pie zemākas temperatūras tās paliek uz vietas.
2. Rūgšana
Viegli ieberiet sauso raugu (5gr.) uz 0.5 litriem sagatavotās kvasa misas traukā, kura tilpums nav mazāks par 1litru. Ja Jūs iepriekš esiet piesātinājuši misu ar gaisu raugs sāks pakāpeniski rūgt, izveidojot biezu putu slāni. Pēc 1-2 stundu rūgšanas misas masu ar raugu var pievienot pamat tilpumam, lai rūgšanas process turpinātos rūgšanas traukā.
3. Sākotnējā rūgšana
Nedaudz pieveriet rūgšanas tvertni ar vāku, (neievietojiet) tajā hidroaizvaru. Raudzējiet kvasa misu istabas temperatūrā (20-25ºC) Rūgšanas process aizņems ~1-2dienas atkarībā no temperatūras un cukura satura kvasa misā. Pārbaudiet rūgšanas stadiju pagaršojot kvasu.
4. Iepildīšana
Sagatavojiet cukura sīrupu, atsevišķā traukā samaisot divas daļas cukura un trīs daļas ūdens piem. (200 gr. cukura uz 300 gr ūdens). Sakarsējiet to uz plīts visu laiku maisot, kamēr viss cukurs izkūst. Atstājiet masu dzesēties istabas temperatūrā. Sīrups ir gatavs! Salejiet kvasu blīvi aizverošās pudelēs izmantojot pārliešanas caurulīti. Pielieciet 1 ēdamkaroti cukura sīrupa uz 2litr. kvasa, lai kvass nobriestu un bagātinātos ar CO².
5. Rūgšanas pabeigšana un nobriešana
Atstājiet pudeles istabas temperatūrā uz 1-2 dienām, tas ir nepieciešams, lai intensīvi noritētu CO² veidošanās pudeles iekšienē. Ievietojiet pudeles vēsā vietā (5-10ºC) Kvass ir gatavs lietošanai otrajā dienā, bet savu labāko garšu un aromātu tas sasniedz 4-5 nobriešanas dienā. Ja ūdens, trauki, visas palīgierīces, kvasa pagatavošanas procesā bijuši tīri, kvasu var uzglabāt līdz pat 1-2 nedēļām.