Ēdienie ar alu

Zivis
Labi garšo ar pils sēriju (pils, pilsner) jo tiem ir apiņu rūgtums. Vācu un Čēhu pils (Krombacher, Beck"s, Pilsener Urquell, Staropramen gaišais, Krusovice gaišais)

 

Garneles
Varītā veidā tās ir ideālas uzkodas. Labi iet ar lageriem (Paulaner Original Munich, Bavaria), kviešu alus (Paulaner Hefe-Weissbier, Hacker-Pschorr Weisse), rūgtais (La Trappe Quadrupell)

 

Salāti
Labi saskan ar pils(Krombacher, Beck"s, Pilsener Urquell, Staropramen gaišais, Krushovice gaišais) un kviešu alus (Paulaner Hefe-Weissbier)

 

Gaļa
Kūpināta gaļa un cīsiņi lieliski der visiem Bavārijas-Minhene grupas aliem (Paulaner, Hacker-Pschorr) pils (Krombacher, Beck"s, Pilsener Urquell, Staropramen gaišais, Krushovice gaišais). Paulaner Marzen, Paulaner Oktoberfest и Paulaner Maibier, labi saskan ar grila produkciju.

 

Makaroni
Labi garšos ar - Paulaner Marzen, Paulaner Oktoberfest, Paulaner Maibier, Hacker-Pschorr Dark

 

Sautējumi
Zeltaini pilsa veidi (Krombacher, Beck"s, Pilsener Urquell, Staropramen gaišais, Krushovice gaišais) palidzēs izjūst pilnu ēdienu garšu.

 

Picca
Piccu iesākam pagaršot ar (Krombacher, Beck"s, Pilsener Urquell, Staropramen gaišo, Krushovice gaišo)

 

Sautēti dārzeņi
Diezgan labi iet ar kviešu alu (Paulaner Hefe-Weissbier, Hacker-Pschorr Weisse), un ar sezonas veidiem (Paulaner Marzen, Paulaner Oktoberfest, Paulaner Maibier)

 

Kartupeļi
Maigais biezenis lieliski sapasīs ar kviešu (Paulaner Hefe-Weissbier, Hacker-Pschorr Weisse), kā arī sezonu veidiem (Paulaner Marzen, Paulaner Oktoberfest, Paulaner Maibier) Cepta ideāli piestāv augstakpieminēties alus veidiem

 

Siers
Izili garšo ar visām garšām La Trappe, kā arī ar kviešu (Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel, Hacker-Pschorr Dark).

 

Augļi sīrupā
Šajā gadījumā mēs iesakām kviešu un tumšam alum Paulaner Hefe-Weissbier, Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel, Hacker-Pschorr Weisse, Hacker-Pschorr Dark

 

Sviesta krēmu, pudiņu, banānu deserts
Ļoti iespaidīgas deserts ar tumšu kviešu alu (Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel, Hacker-Pschorr Dark)

 

Receptes ar alu


Diezin vai Jūs ziniet, ka alu var ne tikai dzert, bet arī rādīt veselus ēdienus uz tā pamata, kā arī izmantot to kā citu ēdienu būtisku komponentu.

„ALUS ZUPA”

  • 1,5 l gaišā alus
  • kripata kanēļa
  • 3 olas
  • 100-150 g cukura
  • 1 tējkarote sāls
  • malti melnie pipari
  • zaļumi
  • grauzdiņi

Uzvāriet alu ar garšvielām. Olas dzeltenumus atdaliet no baltumiem un saberziet ar cukuru un sāli līdz veidojas kupla masa. Pievienojiet sakultos olas dzeltenumus pusē karstā alus, sajauciet un savienojiet ar pārējo alu. Izrotājiet ar zaļumiem un pasniedziet ar grauzdiņiem, kas sagriezti kubiciņos.

 

SĒŅU ZUPA AR ALU

  • 600 g svaigo sēņu
  • 2 sīpoli
  • 0,5 l gaišā alus
  • 2 ēdamkarotes skābā krējums
  • zaļumi, sāls, malti melnie pipari

Sēņu buljonā ielieciet šķēlēs sagrieztās sēnes, uzvāriet, pievienojiet alu, gredzenos sagrieztos ziemas sīpolus, zaļumus, skābo krējumu, pielieciet sāli. Doto zupu pasniedziet podiņos.

 

„EKSOTISKĀ” ZUPA

  • 1 l gaišā alus
  • 3 olas
  • 40 g sviesta
  • 0,5 ēdamkarotes kanēļa
  • sāls, malti melnie pipari pēc garšas
  • 2,5 ēdamkarotes pūdercukura
  • 40 g rozīņu
  • baltmaize

Sagrieziet šķēlēs baltmaizi, apcepiet sviestā līdz zeltainai krāsai no abām pusēm. Sakuliet olas. Nepārtraucot kult, lēnām pielejiet alu. Pielejiet pusotru glāzi ūdens, sajauciet un aplejiet ar šo maisījumu apcepto maizi. 10 minūšu garumā sildiet masu uz lēnā uguns, maisot to ar koka karoti. Pievienojiet cukuru, sāli, garšvielas un labi sajauciet. Uz zupas bļodas dibenu nolieciet baltmaizes šķēlītes, virsū uzberiet rozīnes, pēc tam aplejiet ar zupu. Pasniedziet galdā karstus.

 

ZUPA AR ALU „UNGĀRU GAUMĒ”

  • 1 l gaišā alus
  • 1 citrons
  • 3 olas dzeltenumi
  • 8 ēdamkarotes cukura
  • sāls, malti melnie pipari pēc garšas
  • 2 krustnagliņas
  • kanēlis

Uzvāriet 1 l labā alus, pievienojiet citronu sulu, kanēli, krustnagliņas, maltus melnus piparus un smalki sagrieztas citronu miziņas. Sajauciet olas dzeltenumus ar cukuru un sāli, lai maisījums paliktu putains. Karstā alū, lēni un uzmanīgi maisot, ielejiet olas dzeltenumus. Maisījumu nolieciet uz plīts un sakuliet ar putotāju līdz tas sabiezēs. Pirms pasniegšanas izfiltrējiet.

 

 

OTRIE ĒDIENI

Makšķerēšanas laikā nav nekā labāka par alu. Patīkamo ar lietderīgo var apvienot divtik, ja nevis vienkārši dzert alu, uzkožot to ar zivīm, bet pagatavot zivis alū! Spēsiet to izdarīt?

 

TUMŠĀ ALUS MĒRCĒ SAUTĒTĀ LĪDAKA

  • 1 kg zivju
  • 1,5 ēdamkarotes sviesta
  • 2 sīpoli
  • 0,5 ēdamkarotes miltu
  • 1,5 glāzes tumšā alus
  • 2 ķiploku daiviņas
  • sāls, lauru lapas
  • pētersīļa zaļumi, malti melnie pipari

 

Sagatavotās zivis sagrieziet gabalos, pielieciet sāli un novietojiet uz 30 minūtēm vēsā vietā. Sagrieziet ziemas sīpolus, apcepiet tos sviestā, uzberiet virsū miltus un, pastāvīgi maisot, turpiniet apcept vēl 5 minūtes. Atšķaidiet ar alu, pieberiet smalki sagrieztos pētersīļa zaļumus, pievienojiet ar sāli saberztus ķiplokus, maltos piparus un lauru lapas. Nepieciešamības gadījumā pielejiet 2-3 ēdamkarotes ūdens. Aizveriet trauku ar vāku un sautējiet uz vājā uguns 15 minūtes, pēc kā ielieciet zivis un sautējiet līdz gatavībai. Līdzīgi var pagatavot līņus, zušus, karpas.

 

DĀRZEŅU RAGŪ AR GAĻU UN ALU

  • 750 g maltās gaļas
  • 2 sīpoli
  • 500 g kartupeļu
  • 3-4 tomāti
  • 1 glāze gaišā alus
  • 3-4 olas
  • 0,5 glāzes augu eļļas
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • malti sarkanie un melnie pipari
  • pētersīļa zaļumi

Apcepiet smalki sagrieztos sīpolus, pievienojiet malto gaļu, maltus sarkanos un melnos piparus, sāli, smalki sagrieztos tomātus. Atsevišķi apcepiet riņķos sagrieztus kartupeļus. Pusi no maltās gaļas ielieciet formā, noklājiet to ar kartupeļiem, bet pēc tam ar maltās gaļas atlikušo daļu. Pielejiet 0,5 glāzes ūdens un cepiet cepeškrāsnī 180-200 °C temperatūrā.
Atsevišķi apcepiet eļļā miltus, pievienojiet alu un, pastāvīgi maisot, novediet līdz putras biezumam. Atdzesējiet masu, pievienojiet sakultus olas dzeltenumus, nedaudz sāls un biezi saputotus olas baltumus. Ar šo maisījumu aplejiet ēdienu un ievietojiet to cepeškrāsnī uz 20 minūtēm.

 

VĒŽI ALŪ

  • 10 vēži
  • 1 ēdamkarote alus
  • 1 tējkarote miltu
  • 1/4 g ķimeņu
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • sāls, malti melnie pipari
  • 2 lauru lapas

 

Nomazgājiet vēžus un apsusiniet uz dvieļa. Nelielā kastrolī izkausējiet sviestu, ielieciet vēžus kastrolī un, periodiski apgriežot, apcepiet līdz rozā krāsai. Pielieciet vēžiem sāli, piparus, maltās ķimenes, ielieciet 2 lauru lapas, aplejiet ar alu un, uzliekot kastrolim vāku, vāriet 10-15 minūtes uz lēnā uguns. Kad vēži būs gatavi, izņemiet tos, nolieciet uz bļodas un aizveriet ar vāku.
Piešķirt šai uzkodai pikantumu palīdzēs mērce, kas pagatavota no vēžu buljona. Mērcei izfiltrējiet buljonu bļodā, nolieciet uz uguns, pievienojiet miltus, kas iepriekš tiek sajaukta ar 1 tējkaroti sviesta. Vāriet 3 minūšu garumā un, noņemot no uguns, pievienojiet vēl sviesta, maisot ar karoti līdz tas izkusīs mērcē.

 

„PIKANTĀ UZKODA”

  • 120 g liesas liellopu gaļas
  • 4 cīsiņi
  • 1 ola
  • 2 ēdamkarotes rīvmaizes
  • 3 nelieli sīpoli
  • 200 ml gaišā alus
  • 750 ml buljona
  • 100 g cīsiņu masas
  • 1 ēdamkarote etiķa
  • 2 lauru lapas
  • krustnagliņas, pētersīļa un diļļu zaļumi
  • malti melnie pipari, sāls

 

Liellopu gaļu sagrieziet strēmelēs, bet cīsiņus – riņķīšos. Cīsiņu masu izspiediet bļodā, pievienojiet sakulto olu, rīvmaizi, zaļumus, visu rūpīgi samaisiet, izveidojiet vidējā izmēra bumbiņas. Sīpolus sagrieziet gredzenos. Vidējā izmēra kastrolī uzsildiet alu, buljonu un etiķi, pievienojiet sīpolus un garšvielas, pielieciet sāli, vāriet 10-15 minūšu garumā. Buljonam pievienojiet gaļu, cīsiņus un vāriet līdz gaļa paliek mīksta. Nolieciet uz bļodas, pievienojiet bumbiņas no cīsiņu masas, izrotājiet ar zaļumiem.

 

„KABAČI ALŪ”

  • 3-4 kabači
  • 3 ēdamkarotes augu eļļas
  • 0,5 glāzes skābā krējuma
  • 2 ēdamkarotes gaišā alus
  • sāls, malti melnie pipari

Kabačus sagrieziet plānos aplīšos, pielieciet sāli. Pēc 30 minūtēm pannā apcepiet tos no abām pusēm sviestā, aplejiet ar skābo krējumu, kas sajaukta ar alu, ļaujiet uzvārīties un pasniedziet karstus.

 

SACEPUMS AR SĒNĒM UN MAKARONIEM

  • 500 g makaronu
  • 1 cukīni
  • 300 g burkānu
  • 4 tomāti
  • 100 g šampinjonu
  • 100 g jauno zaļo zirnīšu pāksti
  • 200 g siera
  • ķiploku garšviela
  • 2 sīpoli

 

Novāriet makaronus, nokāsiet tos caurdurī un nolieciet malā. Cukīni un burkānus notīriet, nomazgājiet, sagrieziet šķēlītēs. Notīriet sēnes, sagrieziet 4 daļās. Zaļo zirnīšu pākstis nomazgājiet un atbrīvojiet no cietām šķiedrām. No kukurūzas nolejiet sulu. Šķiņķi sagrieziet strēmelēs.
No alus un ķiploku garšvielām pagatavojiet mērci. Uzsildiet cepeškrāsni līdz 180 °C. Šķiņķi, sagrieztos dārzeņus un zirņus pielieciet gatavai mērcei. Maisot, iegūtajai mērcei pievienojiet rīvētu sieru un makaronus. Ielieciet visus produktus cepšanas traukā un nolieciet cepeškrāsnī uz 20 minūtēm. Gatavo ēdienu izrotājiet ar sīpolu gredzeniem.

 

 

MĒRCES 


SARKANĀ MĒRCE

  • 2 glāzes gaļas buljona
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 1 ēdamkarote miltu
  • 1 sīpols
  • 1 burkāns
  • 1 pētersīļa sakne
  • 1 ēdamkarote tomātu biezeņa
  • 1-2 ēdamkarotes gaišā vai tumšā alus
  • 3 lauru lapas
  • piparu graudiņi, sāls

 

Smalki sagrieztos burkānus, sīpolus un pētersīļus nedaudz apcepiet eļļā. Traukā ar biezu dibenu atsevišķi izkausējiet sviestu, ieberiet miltus un, maisot, apcepiet līdz gaiši brūnai krāsai. Pievienojiet tomātu biezeni, ielejiet kārstu buljonu vai ūdeni, rūpīgi samaisiet, lai nebūtu kamoliņu, pievienojiet apceptās saknes un sīpolus, lauru lapas, piparus, uzlieciet uz lēnā uguns, uzlieciet traukam vāku un vāriet 25-30 minūšu garumā. 10 minūtes pirms vārīšanas beigām pielieciet sāli, pievienojiet alu. Pasniedziet mērci kopā ar gaļas kotletēm, cīsiņiem, sardelēm, ragū, vārīto mēli utt.

 

TOMĀTU MĒRCE AR ALU

  • 2 glāzes gaļas buljona
  • 5 ēdamkarotes tumšā alus
  • 1 ēdamkarote miltu
  • 1 burkāns
  • 1 pētersīļa sakne
  • 1 sīpols
  • 40 g sviesta
  • 1 ēdamkarote asās tomātu mērces
  • 2 ēdamkarotes tomātu biezeņa
  • cukurs, sāls
  • malti melnie pipari

Smalki sagrieztus pētersīļus un sīpolus ielieciet sakarsētā pannā, nedaudz apcepiet, virsū uzberiet miltus, samaisiet un pievienojiet tomātu biezeni, ielejiet kārstu gaļas buljonu, kas sajaukts ar alu un vāriet uz lēnā uguns 15-20 minūtes, tad noņemiet no uguns. Iegūtajai masai pielieciet sāli, pievienojiet 1 ēdamkaroti gatavās asās tomātu mērces un sviestu, rūpīgi samaisiet, izfiltrējiet un sautējiet 3 minūšu garumā. Mērci pasniedziet kopā ar cepto gaļu, tefteļiem un zivīm.

 

ASĀ MĒRCE AR SKĀBO KRĒJUMU UN ALU

  • 0,5 glāzes skābā krējums
  • 0,5 tējkarotes asās tomātu mērces
  • 0,5 glāzes gaišā alus
  • 2 ēdamkarotes margarīna
  • 1 ēdamkarote miltu
  • 1-2 sīpoli
  • sāls, malti melnie pipari

 

Miltus apcepiet ar taukiem, atšķaidiet ar alu, labi sajauciet un vāriet 10-15 minūšu garumā, pievienojiet apceptos sīpolus, skābo krējumu, mērci un uzvāriet. Sautējiet mērci 5 minūšu garumā. Pasniedziet mērci kopā ar gaļas un zivju ēdieniem.

ĶIPLOKU MĒRCE AR ALU

  • 1 glāze gaišā alus
  • 2 ēdamkarotes gaļas buljona
  • 1 burkāns
  • 1 sīpols
  • 30 g sviesta
  • 5 ķiploku daiviņas
  • sāls, lauru lapa
  • malti melnie pipari
  • cukurs
Notīriet burkānu, sagrieziet plānos aplīšos, bet sīpolus – gredzenos, ielieciet dziļā kastrolī, pielejiet buljonu un alu un nolieciet vārīties. Pēc tam pielieciet piparus, sāli, cukuru, pievienojiet lauru lapu, smalki sagrieztos ķiplokus, sviestu un labi samaisiet.

SĒŅU MĒRCE AR ALU

  • 200 g svaigo sēņu
  • 1 ēdamkarote miltu
  • 30 g margarīna
  • 1 sīpols
  • 1 glāze alus
  • 1 glāze sēņu buljona
  • 1 tējkarote tomātu biezeņa
  • 2 lauru lapas
  • sāls
  • malti melnie pipari
Miltus apcepiet ar taukiem, atšķaidiet ar sēņu buljonu, kas sajaukts ar alu, visu labi sajauciet, pielieciet sāli un vāriet 15-20 minūtes uz lēnā uguns, pēc kā izfiltrējiet. Sīpolus smalki sagrieziet un apcepiet 5-7 minūtes. Izfiltrētajai mērcei pievienojiet sīpolus un sagatavotās sēnes, apcepto tomātu biezeni, pielieciet piparus, lauru lapas un vāriet 10-15 minūtes. Pasniedziet mērci kopā ar putrām, kotletēm, gaļu.
KONDITOREJAS IZSTRĀDĀJUMI AR ALU
 


ĀBOLU PĪRĀGS AR ALU

  • 3 olas
  • 1-2 ēdamkarotes gaišā alus (nerūgtā)
  • 0,5 glāzes cukura
  • 4-5 lielie āboli
  • aptuveni 400 g miltu
  • 2 tējkarotes vaniļas cukura
  • 1 tējkarote sodas
  • kripata sāls

Olas sakult ar cukuru, pievienot vaniļas cukuru, sodu, sāli, iepriekš notīrītus un sarīvētus ābolus un pakāpeniski iebērt miltus līdz mīklas iegūšanai. Izlieciet to 3 cm slānī uz cepešpannas un cepiet ne visai karstā cepeškrāsnī. Gatavo pīrāgu atdzesējiet, sagrieziet gabalos un apkaisiet ar pūdercukuru.

 

PĪRĀGS AR ZIVĪM UN ALU

  • 1 kg zivju (heks, sams, mencas)
  • 130 g augu eļļas
  • 250 g miltu
  • 1 ola
  • 0,5 ēdamkarotes alus
  • sāls pēc garšas

 

Attīriet zivis, nomazgājiet, pielieciet sāli. No miltiem, alus un olām izveidojiet mīkstu mīklu un atstājiet to rūgšanai. Kad mīkla pacelsies, sadaliet to divās daļās, un no katras izveidojiet iegarenās formas maizīti, nedaudz lielāku par pašu zivi. Vienu maizīti nolieciet uz cepešpannas, kas bagātīgi iesmērēta ar eļļu, uz tā uzlieciet zivi, pievienojiet sāli un apsedziet ar otru maizīti. Maizīšu galus labi aizlociet, lai visa zivs cepšanas laikā sautētos mīklā. No augšas mīklu pārlejiet ar atlikušo eļļu un ievietojiet ne visai karstā cepeškrāsni. Zivs cepas lēni un paliek sulīga. Tā jāpasniedz tajā pašā traukā, kurā Jūs to cepāt.

 

GAĻAS PĪRĀGS AR SĒNĒM900 g liellopu gaļas

  • 700 g kārtainās mīklas
  • 2 sīpoli
  • 600 ml alus
  • 1 ēdamkarote mārsila
  • 1 lauru lapa
  • 1 tējkarote asās tomātu mērces
  • 225 g šampinjonu
  • 1 ola
  • sāls
  • malti melnie pipari
  • 2 ēdamkarotes augu eļļas

Gaļu sagrieziet plānās strēmelītēs, apvārstiet tās miltos, pievienojiet garšvielas un apcepiet eļļā. Sīpolus sagrieziet gredzenos un apcepiet tos 10 minūtes. Pievienojiet miltus un cepiet vēl 3 minūtes. Kastrolī uzsildiet alu. Sīpolus samaisiet ar liellopu gaļu, pievienojiet mārsilu, lauru lapu un sēnes, ielejiet sasildīto alu un visu samaisiet. Visu salieciet 4 karstumizturīgās cepešbļodās un atdzesējiet. Izrullējiet mīklu un izveidojiet no tās 4 ovālus, kas diametrā ir mazliet lielāki par cepešbļodām. No atlikušās mīklas izveidojiet plānas strēmelītes un salieciet tās uz cepešbļodu malām. Cepešbļodas apsedziet ar mīklu. Ar olu apsmērējiet virsmu un cepiet pusstundu 200 °C temperatūrā.

 

«GARDS PĪRĀGS»900 g kartupeļu

  • 3 sīpoli
  • 2 burkāni
  • 1 ēdamkarote augu eļļas
  • 700 aitas gaļas
  • 100 g šampinjonu
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • 450 ml alus
  • 1 ēdamkarote tomāta mērces
  • 1 tējkarote sinepju
  • 2 ēdamkarotes pētersīļa
  • 30 g sviesta
  • 3 ēdamkarotes piena
  • 25 g siera
  • sāls
  • malti melnie pipari

 

Novāriet kartupeļus. Aitas gaļu sagrieziet smalkos gabalos. Apcepiet sagrieztus sīpolus un burkānus. Pievienojiet aitas gaļu un cepiet 10 minūtes. Pēc tam pievienojiet sēnes. Ieberiet pannā miltus, samaisiet, pakāpeniski ielejiet alu, pievienojiet tomātu mērci, sinepes, apkaisiet ar pētersīli un vāriet 10 minūtes uz lēnā uguns. Kartupeļus samīciet ar sviestu un pienu. Biezenim pievienojiet garšvielas un pagatavoto mērci. Pusgatavo gaļu ielieciet karstumizturīgā cepešbļodā. Tam virsū uzlieciet biezeni un cepiet pusstundu 200 °C temperatūrā.

 

SĀLĪTI „ŽAGARIŅI”

  • 1 ēdamkarote miltu
  • 2 glāzes krējuma
  • 100 g sviesta
  • 1 ēdamkarote kartupeļu cietes
  • 1/2 citrona
  • 2 olas
  • 1 tējkarote sāls
  • 1 ēdamkarote alus

Sakuliet sviestu ar sāli, pievienojiet dzeltenumus, smalki sagrieztas citronu miziņas, krējumu, kartupeļu cieti (atšķaidītu citronu sulā) un alu. Samīciet mīklu. No izrullētās mīklas ar nazi izgrieziet taisnstūrus, katrā izdariet garengriezumu un izbāziet cauri divus mīklas stūrīšus. Cepiet karstā taukvāres katlā.