Austersēņu receptes

Austersēņu receptes

 

Uzturā varam lietot svaigas vai kaltētas sēnes. No austersēnēm var gatavot uzkodas, salātus, zupas, sālīt, marinēt un gatavot otros ēdienus. Atceraties, ka sēnes gatavo tikai pāris minūtēs. Kaltēšanai izmanto sēnes cepurīti ar 4-5 cm garu kātiņu. Sēnes pirms kaltēšanas saplēš strēmelītēs. Iesakām izmantot augļu un dārzeņu žāvētāju.

 

 

Austersēņu risoto

  • 150 g austersēņu
  • sīpolloki
  • 4 ķiploki
  • 150 g kabaču
  • 40 ml olīveļļas
  • 300 g rīsu
  • 150 ml baltā vīna (sausais vai galda)
  • sāls
  • 500 ml dārzeņu vai sēņu buļjona
  • 150 g zaļo pākšu pupuņu
  • 150 g Parmas siera

Nomazgāt un nomīzot sēnes un dārzeņus - kabačus, sīpolus un dažas ķiploku daiviņas. Sagriezt kubiņos sīpolus un, kopā ar sasmalcinātām sēnēm apcept pannā līdz tie kļūst zeltaini. Pievienojiet ķiplokus un sagrieztus kabačus. Gatavot pāris minūtes. Dārzeņiem pievienot tīrus un nosausinātus rīsus un samaisīt. Ļaut šķidrumam pilnīgi uzsūkties. Tad pievienot balto vīnu, samaisīt. Kad vīns uzsūksies, sākt pakāpeniski pievienot karsto buljonu, pastavīgi maisīt un ļaut pilnīgi uzsūkties katrai porcijai. 5 minūtes pirms pagatavošanas beigām pievienot zaļās pupiņas. Pašās beigās pievieno rīvētu Parmas sieru, nedaudz atstājot apkaisīšanai.

 

Sautētās austersēnes

  • 500 g austersēņu
  • 1-2 sīpolus
  • 30 g sviesta
  • olas dzeltenums
  • 100-150 g skābā krējuma
  • 100 g siera
  • sāls, melnie pipari, dilles

Svaigas sēnes aptvaicēt, sagriezt kubiņos un ielikt kastrolī. Pusgredzenos sagrieztus sīpolus apcept sviestā, sajaukt ar sēnēm, pievienot nedaudz ūdens, apkaisīt ar pipariem un sautēt 30-35 minūts. Tad pievoeno krējumu, sieru, olas dzeltenumu un diļļes.

 

Sēņu zupa ar nūdelēm

  • 300 g svaigu austersēņu
  • 1 sīpols
  • burkāni
  • 1 l buljona vai ūdens
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 60-70 g nūdeles
  • sāls, sakapātie pētersīļi

Sagrieztus sīpolus, pētersīļus un burkānus vāra ūdenī vai buljonā. Kad dārzeņi ir gandrīz gatavi, pieliek sasmalcinātas mazos gabaliņos sēnes un vāra uz lēnā uguns 10-15 minūtēm. Tad pievieno atsevišķi vārītas nūdeles, sāli un pirms pasniegšanas pārkaisa ar pētersīļiem.

 

Austersēņu mērce ar skābo krējumu un zaļumiem

  • 400-500 g svaigu austersēņu
  • 2 sīpoli
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • glāze skāba krējuma
  • lauru lapa, pipari, sāls, pētersīļi un dilles

Sēnes nomazgā, sagriež ieliek pannā kopā ar sasmalcinātu sīpolu, ielej glāzi ūdens un sautē līdz viss ir gatavs. Tad pievieno miltus, labi samaisa, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, ielej krējumu, pieber sāli, pievieno garšvielas un vāra 5-7 minūtes. Gatavā mērcē liek sviesta gabaliņus un sasmalcinātus zaļumus.

 

Kotletes no austersēnēm čehu gaumē

  • 500 g austersēņu
  • 2 baltmaizes gabaliņi
  • 1/2 glāze piena
  • 1 ola
  • 1-2 gb sīpolu
  • 2-3 ēdamkarotes eļļas
  • 1-2 ķiploku daiviņas
  • 3-4 ēdamkarotes rīvmaizes
  • 1 ēdamkarote majonēzes
  • sāls, garšvielas pēc garšas

Austersēnes sagriež un sautē 20 minūtes savā sulā, pēc tam kopā ar pienā izmērcēto baltmaizi izlaist caur gaļas mašīnu. Pievienot viegli apceptus sviestā sīpolus, olu, sasmalcināto ķiploku ar sāli, garšvielas, majonēzi. Visu labi samaisīt. Izveidot kotletes, apviļāt tos rīvmaizē un miltos un cep līdz paliek zeltaini brūnas. Pasniedz ar kartupeļiem, salātiem vai gurķi

 

Ceptas austersēnes

  • austersēnes
  • 700 ml alus
  • 100 g miltu
  • 3 olas
  • marinādei:
  • ķiploki
  • melnie pipari (zirnīši)
  • galda etiķis

Austersēnes nomazgāt aukstā ūdenī, nogriezt kājiņas un marinēt - sagatavotas sēnes ievietot traukā, pievienot sāli, sakapātus ķiplokus, piparus un etiķi. Ielieciet aukstā vietā uz vismaz 2 stundām. Iemērcēt mīklā apcept dziļajā traukā. Mīklas pagatavošanai izmanto šādu recepti : alu uzkarsēt līdz 80° C. Ātri sajukt to ar miltiem. Maisījumām pievieno olas (katru nākamo olu pievienot tikai kad pilnībā būs sajaukta iepriekšējā). Pēc konsistences mīklai jālīdzinās pankūku mīklai.

 

"Rafaello" no austersēnēm

  • 300 g svaigu austersēņu
  • 4 kartupeļi
  • 1 liels sīpols
  • 1 krabju gaļas iepakojums
  • majonēze, skābais krējums, salāta lapas, dilles

Vāra kartupeļus un pagatavo biezeni. Sēnes ar garšvielām un sīpoliem sagriezt un apcept. Kartupeļu biezeni sadala vienādos gabalos, no katra uztaisīt plāceni, vidū likt pildījumu no sēnēm un sīpoliem, sajauc ar smalki sakapātām dillēm, pēc tam uztaisīt no plāceņiem bumbiņas. Krabju gaļu sasmalcina vai sarīvē. Skābo krējumu labi samaisa ar majonēzi. Bumbiņas apziest ar krējuma un majonēzes maisījumu, tad apkaisīt ar krabju gaļu. Pasniegt "Raffaello" no austersēnēm uz salātu lapām.