Alus receptes

Alus no zirņu pākstīm

Sastāvdaļas:

  •     zaļo zirnīšu pāksti;
  •     sausā apiņa vai salvijas sauja;
  •     2-5 ēdamkarotes rauga.

Pietiekama cukura līmeņa satura dēļ zaļo zirnīšu pākstis tāpat izmanto vīna iegūšanai. Pagatavošanas process ir sekojošs: zaļo zirnīšu pākstis ievietot tvertnē un apliet ar ūdeni par 10-12 cm augstāk pār pākstīm. Dažu stundu garumā vārīt pākstis uz lēnā uguns, vajadzības gadījumā pielejot ūdeni. Papildus pagatavot novārījumu no sausā apiņa vai salvijas saujas uz vienu ūdens spaini, pievienojot 2-5 ēdamkarotes rauga. Novārījumu no zirnīšu pākstīm izfiltrēt caur dažās kārtās saliktu marli un atdzesēt. Pēc tam rūgšanas tvertnē sajaukt to ar rauga šķīdumu. Iegūto maisījumu apsegt un periodiski noņemt radušos putu kārtiņu. Pēc 3 dienām saliet alu, aizkorķējot pudeles. Glabāt vienu nedēļu vēsā vietā.

 

Alus no plūmēm

Sastāvdaļas:

  •     6 kg nogatavojušos plūmju;
  •     200 ml vīna;
  •     4 kg cukura;
  •     3 ēdamkarotes rauga;
  •     40 g citrona miziņas.

Izmīcīt 6 kg nogatavojušos plūmju un iegūtajai masai pievienot dažas pudeles ūdens. Pievienot 200 ml vīna un 4 kg cukura. Labi samaisīt un uzvārīt. Vārīt līdz maisījums paliks viendabīgs. Nolikt iegūto novārījumu siltā vietā 15-18 °C temperatūrā, iepriekš pievienot ūdeni un 3 ēdamkarotes rauga. Pēc 3 dienām rūgstošam šķīdumam pievienot 40 g sagriezto citrona mizu. Aizkorķēt rūgšanas trauku un uzstādīt hidroaizvaru. Pēc 10 nostāvēšanas dienām saliet pudelēs un aizkorķēt.

 

Krievu alus

Sastāvdaļas:

  •     4 kg medus;
  •     20 l ūdens;
  •     50 g apiņi;
  •     100 g rauga.

Paņemt 4 kg medus un izšķīdināt to 20 l ūdens. Iegūtajam šķīdumam pievienot 50 g apiņa, vārīt to 1 stundas garumā. Iegūto misu izfiltrēt, pievienot tai 5 g rauga S-33 Saf Brew . Pārliet rūgšanas tvertnē un atstāt istabas temperatūrā uz 5-6 dienām atstājot atveri. Pēc termiņa beigām aizkorķēt atveri un novietot tvertni vēsā vietā. Pēc 2-3 dienām saliet alu pudelēs, aizkorķēt tās un ievietot vēsā vietā.

 

Tumšais alus

Sastāvdaļas:

  •     800 g saldās maizes sausiņu;
  •     400 g rudzu iesala;
  •     200 g cukura;
  •     200 g sausa apiņa;
  •     5 sasmalcināti melno piparu graudi.

Kastrolī sajaukt 800 g saldās maizes sausiņu,400 g rudzu iesala un 100 g cukura. Apliet ar verdošo ūdeni 200 g sausā apiņa, un kopā ar 5 sasmalcinātiem melno piparu graudiem pievienot maisījumam, nedaudz pieliekot sāli. Glazē siltā uzvārītā ūdens atšķaidīt raugu un ieliet turpat. Pievienot maisījumam vēl uzvārītā ūdens un, maisot, izveidot putru. Nolikt kastroli siltā vietā uz diennakti, apsedzot to ar audeklu. Pēc tam ieliet tur 4,2 l verdošā ūdens, pievienot 100 g cukura, kas atšķaidīts glāzē verdošā ūdens un, rūpīgi sajaucot maisījumu, cieši aizvērt kastroli ar vāku un ievietot kārstā krāsnī uz divām diennaktīm. Pēc tam, izņemot no krāsns un atdzesējot to, noliet šķidrumu atsevišķā traukā, bet iegūtajam maisījumam pievienot 1-3 l verdošā ūdens un pēc stundas noliet šķidrumu pie pirmā novārījuma. Iegūto misu rūpīgi sajaukt un uzvārīt. Noņemot putas, izfiltrēt novārījumu caur linu audeklu un, salejot pudelēs, veikt aizkorķēšanu un vāku pastiprināšanu ar stiepli. Alus būs gatavs lietošanai pēc 2 glabāšanas nedēļām vēsā vietā.

 

Mājas alus

Sastāvdaļas:

Sajaukt 1,2 kg miežu iesala, tikpat rudzu iesala un 2,4 kg rudzu miltu. Apliet ar 3 l verdošā ūdens un sajaukt, izveidojot biezu mīklu, tāpat kā klimpām. Izlikt cepšanas formā un ielikt krāsnī uz 12 stundām līdz zeltainās krāsas iegūšanas. Pēc tam saturu ielikt tvertnē ar 25 l apjomu un, piepildot to ar aukstu ūdeni līdz augšai, atstāt nostāvēties. Atsevišķi paņemt 800 g griķu miltu un, sajaucot tos ar 200 g svaiga sausā rauga un pievienojot ūdeni, izveidot biezu mīklu. Atstāt uz 2 stundām, lai mīkla paceltos. Iesala ekstraktu izfiltrēt caur sietu un ieliet tvertnē, kur ievietot arī mīklu no griķu miltiem. Atstāt iegūto maisījumu uz 4-6 stundām rūgšanai. Pēc rauga uzpeldēšanas labi samaisīt un kopā ar raugu saliet pudelēs. Aizkorķēt ar iztvaicētiem korķiem. Pudeles novietot pagrabā un nolikt smiltīs. Rezultātā alus iznāk garšīgs un dzirkstošs kā šampanietis. To var glabāt dažas nedēļas.

 

Mājas tumšais alus

Sastāvdaļas:

  •     500 g miežu, kviešu, rudzu un auzu graudu;
  •     30 g cigoriņu;
  •     700 g cukura;
  •     500 g sausā apiņa;
  •     Citronu miziņa (iecukurota citrona miza) no viena citrona.

Uz pannas apgrauzdēt līdz brūnai krāsai 500 g miežu, kviešu, rudzu un auzu graudu un samalt tos. Pievienot 30 g cigoriņu un uzvārīt ar daļu ūdens. Pēc tam pieliet ūdeni līdz 10 l un pievienot 700 g cukura, 500 g sausā apiņa un viena citrona citronu miziņu. Pēc dažām stundām uzlējumu izfiltrēt, saliet pudelēs un labi aizkorķēt. Glabāt pagrabā.

 

Lētais alus

Sastāvdaļas:

  •     6 glāzes maltā rudzu iesala;
  •     200 g apiņa;
  •     kviešu milti;
  •     sausais raugs ieraugam.

Paņemt 6 glāzes maltā rudzu iesala un 200 g apiņa, ievietot tos tīrā maisiņā un, rūpīgi sasmalcinot, samaisīt. Izbērt maisiņa saturu 12 l ūdens un uzvārīt. Pēc tam atdzesēt vēsā vietā. Šajā laikā tiek gatavots ieraugs no kviešu miltiem un vienā ūdens pudelē izšķīdinātā sausā rauga. Kad misa atdzisīs, bet ieraugs pacelsies, sajaukt tos un atstāt siltumā rūgšanai uz 6 stundām. Pēc tam aizkorķēt muciņā un nolikt pagrabā uz 3 dienām. Ceturtajā dienā muciņas saturu saliet pudelēs, aizkorķēt tās un nolikt pagrabā glabāšanai.

 

Burkānu alus

Sastāvdaļas:

  •     burkāni;
  •     raugs un apinis, vadoties pēc proporcijas:
  •     uz 17 l burkānu sulas – 1 ēdamkarote rauga un apiņa sauja.

Burkānus, kuru apjomu nosaka pēc sava ieskata, sarīvēt uz rīves un izspiest sulu. Pēc tam to uzvārīt un izfiltrēt caur audumu. Atdzesēt sulu līdz svaigā piena temperatūrai un piebērt raugu un apiņi, vadoties pēc proporcijas – uz 17 l sulas – 1 ēdamkarote rauga un apiņa sauja. Visu rūpīgi sajaukt un atstāt rūgšanai uz 3 diennaktīm. Pēc tam noņemt putas un izfiltrēt burkānu alu caur linu audeklu. Saliet pudelēs un nolikt vēsā vietā glabāšanai. Pēc nedēļas alus būs gatavs lietošanai.

 

Ekspresalus

Sastāvdaļas:

  •     3 glāzes maltā rudzu iesala;
  •     100 g apiņa;
  •     10 l verdošā ūdens;
  •     2 glāzes medus un sīrupa;
  •     2,5 g rauga.

Malto rudzu iesalu sajaukt ar pārberztu apini, iebērt linu maisiņā. Laižot cauri maisiņam vidēju verdošā ūdens strūklu, un maisot biezumus maisiņā, izfiltrēt un atdzesēt 10 l šķīduma. Pēc tam sajaukt to ar 0,5 glāzes atšķaidītā rauga. Pēc rūgšanas, kad viss raugs nosēdīsies uz dibena, šķidrumu saliet pudelēs, labi aizkorķēt un novietot ledusskapī. Alus būs gatavs lietošanai pēc 4-5 dienām.

 

Senais krievu alus

Sastāvdaļas:

  •     2 kg medus;
  •     25 g apiņa;
  •     2,5 g rauga.

2 kg medus atšķaida ar ūdeni tvertnē ar apjomu 10 l, sajauc ar 25 g apiņa un vara vienas stundas garumā. Misu uzfiltrē, pievieno 50 g rauga un tur istabas temperatūrā 5-6 dienas. Šim laikam beidzoties, tvertni aizkorķē uz novieto pagrabā. Pēc 2-3 dienām alu salej pudelēs un aizkorķē. Nostāvējies alus ir garšīgāks.